Monday 12 December 2011

Thessaloniki Hip Hop Festival 2011

Ένα από πλέον αγαπητά festivals στην χώρα μας διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη το διήμερο Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο τέτοιο καιρό. Το festival θεσμός για την πόλη και την εγχώρια σκηνή του hip hop, το Thessaloniki Hip Hop Festival είναι εδώ για 9η συνεχόμενη χρονιά προκειμένου να δώσει από την μία ευκαιρία στους καλλιτέχνες του hip hop να επικοινωνήσουν με το κοινό τους, κι από την άλλη, ευκαιρία στους φίλους της μουσικής να παρακολουθήσουν live πολλά από τα αγαπημένα τους ονόματα.

Στο προσεχές διήμερο που θα λάβει χώρα το ΤΗΗF 2011 στον πολυχώρο του Block33 την πρώτη μέρα, Παρασκευή 16/12, ξεχωρίζει κανείς την πολυαναμένομη εμφάνιση των Dope D.O.D., τους MC Yinka & J Melik, τον Boύλγαρο Calligraphist και τον X Ray στο Moriginal Champsystem, χωρίς ωστόσο να υστερούν τα live acts των Βοng Da City, Αδέσποτο, Λόγος Απειλή, Fort Bravo, 4012 Βeats και αρκετών σχημάτων ακόμη.

Το Σάββατο 17/12 στο πρόγραμμα του φετινού THHF, όσον αφορά το μουσικό κομμάτι, ξεχωρίζει η παρούσια του Lowkey, το live των δύο μελών των Ψυχόδραμα07, Άγνωστος Χειμώνας και Ταυτισμένος Λάθος, αλλά και η μοναχική παρουσία στην σκηνή του Ευθύμη από τους Α/Ε ή παλιότερα Terror X Crew. Ακόμη θα παίξουν οι Σκοτεινή Πλευρά, RNS, JK1 (phase3), Boom Squad, Oρθολογιστές, Detro, Billy Slash και άλλοι.

Dope D.O.D.
Το ολλανδικό συγκρότημα που τάραξε τα νερά της Hip hop σκηνής εδώ και 3 περίπου χρόνια. H μεγαλύτερη επιτυχία τους σημειώθηκε με το single What Happened, το οποίο έχει πάνω από 4.200.000 views στο youtube τους 10 μήνες κυκλοφορίας του! Το crew αποτελείται από τους MC's Dopey Rotten, Skits Vicious και Jay Reaper. Οι ρίζες του ξεκινούν από Αφρική και φτάνουν μέχρι την Αγγλία. Η μουσική τους είναι επηρεασμένη σαφέστατα από αμερικάνικους underground hip hop ήχους της δεκαετίας του '90, σε συνδυασμό με πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά, ηλεκτρονικά ακούσματα όπως dubstep και drum 'n' bass στα beats τους. Είναι πολλά υποσχόμενοι και ο βρώμικος ήχος τους είναι κάτι που δύσκολα θα ξεχάσουν τα αυτιά σας.

Κάτοικος Λονδίνου, από Ιρακινή μητέρα και Βρετανό πατέρα, ο Kareem Dennis κατά κόσμον αν και μόλις 25 χρόνων θεωρείται ότι είναι από τους ανερχόμενους πολιτικοποιημένους καλλιτέχνες της Μεγάλης Βρετανίας, ξαφνιάζοντας την συντηρητική αγγλική κοινωνία με την δύναμη του λόγου του. Με δύο δίσκους από ανεξάρτητα labels, συνεργασίες - θρύλους, όπως οι Immortal Technique, αναρρίχηση στην πρώτη δεκάδα των charts αλλά και... εμπλοκή του ακόμη και σε κλασικά έργα του Σαίξπηρ, όλα δείχνουν πως ο μικρός Kareem μεγάλωσε και είναι έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο.

Να αναφερθούμε τώρα και στο #Greekcrisis, το καινούριο project που φέρνει φέτος μαζί του το ΤHHF 2011 και φιλοδοξεί να αποτυπώσει την οικονομική, και όχι μόνο, κρίση μέσα από τα μάτια, αρχικά των hip hop καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο festival και στην συνέχεια να δώσει συνολικά το στίγμα της ελληνικής hip hop σκηνής πάνω στο θέμα. Οι καλλιτέχνες καλούνται να απαντήσουν σε 4 ερωτήματα σχετικά με την κρίση και να εκφράσουν την δική τους οπτική πάνω σε αυτήν, κρίνοντας, σατιρίζοντας ή προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο MC Yinka που θα εμφανιστεί μαζί με τον δικό μας paranoiser J Melik στην πρώτη μέρα του festival στέλνει το δικό τους ειλικρινές μήνυμα γύρω από το κοινωνικό ζήτημα της κρίσης. respect.

No comments: