Tuesday 30 October 2012

Live Report :: Kilimanjaro Darkjazz Ensemble


Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου οι Kilimanjaro Darkjazz Ensemble βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην σκηνή του Block 33. Πρώτη εμφάνιση του πειράματος των Bong Ra και Gideon Kiers στην πόλη μας, της οποίας η ανακοίνωση εξέπληξε ευχάριστα. 

Οι ήχοι της μπάντας δεν αποτελούν «προϊόν» για εύκολη κατανάλωση και γρήγορη πέψη και η διοργάνωση live του πιο πειραματικού άκρου αυτού που γενικώς αποκαλείται εναλλακτικό, δυστυχώς σπανίζει.

Τα προβλεπτικά δεν ήταν και πολύ ευοίωνα, περίμενα να πάω στο live και να είμαστε το πολύ πενήντα νοματαίοι. Έπεσα έξω. Η προσέλευση του κόσμου ήταν σε πολύ καλά επίπεδα και μάλιστα ως κοινό, η αντιμετώπιση του θεάματος επί σκηνής ήταν υποδειγματική.



Έχω βρεθεί στην Ελλάδα σε υποτονικές – λόγω μουσικού ύφους – συναυλίες, όπου το κοινό αντιμετωπίζει την μουσική ως φόντο για να πίνει το ποτό του και εμπλουτίζει το soundtrack της βραδιάς με ένα συνεχές μουρμουρητό, σε εκνευριστικό σημείο, να θέλεις να φωνάξεις «σκάστε, θέλω να ακούσω». Η εμφάνιση των TKDE δεν ήταν μία από αυτές.

 Μουσικές του είδους απαιτούν αφοσίωση για να βιώσεις την δυναμική τους και στην συγκεκριμένη περίσταση ο κόσμος την έδωσε απλόχερα, σε βαθμό που με κάνει να πιστεύω ότι πλέον σαν κοινό έχουμε ωριμάσει αρκετά και μπορούμε να εκτιμήσουμε και πράγματα που ξεφεύγουν από το κλισέ του κουπλέ-ρεφραίν-sing along-παλαμάκια.



Επί της μουσικής ουσίας τώρα. Βιομηχανικές ατμόσφαιρες, θόρυβος, drones πνευστών και άναρθρα φιλτραρισμένα γυναικεία φωνητικά, αποτέλεσαν την βάση για την δημιουργία ενός αβέβαιου ηχητικού χώρου και αυτού του κλειστοφοβικού uneasy συναισθήματος που συνοδεύει τα καλύτερα ατμοσφαιρικά θρίλερ. 

Οι δυνατές εντάσεις βοήθησαν αρκετά την διαδικασία εμβύθισης στους γλυκούς εφιάλτες των TKDE, ενώ η συνεχόμενη υποβόσκουσα ένταση εκτονωνόταν ενίοτε με ρυθμικά break ξεσπάσματα, συνυφασμένα με το breakcore ιστορικό του εγκεφάλου Justin Kohnen. Κομμάτια μεγάλης διάρκειας, ελάχιστα σημεία όπου τα υπνωτικά γυναικεία φωνητικά γίνονταν τραγούδι και στίχοι, σκοτάδι, πειραγμένα βίντεο σαν από κάποια άγνωστη noir ταινία… 

Όλα τα παραπάνω σε λεπτές ισορροπίες μεταξύ τους. Σαν ένα ετοιμόρροπο στοιχειωμένο οικοδόμημα, ψυχρό σκληρό και αφιλόξενο από την μία, αλλά παράνομα ελκυστικό από την άλλη. Η λογική μπορεί να σου ζητήσει να απομακρυνθείς, αλλά ένα απροσδιόριστο κάτι σε κρατά εκεί, καθηλωμένο.


Περισσότερο εμπειρία παρά συναυλία, η εμφάνιση των TKDE νομίζω άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης  ότι η μπάντα μοίρασε σε όσους ήρθαν να τους ακούσουν δωρεάν το νέο τους album σε μορφή download.

Μοναδική μικρή επισήμανση για την παραγωγή ενός γενικά πολύ καλού event. Νομίζω θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο οπτικό κομμάτι του project. Δεν θα με παραξένευε καθόλου αν οι TKDE έπαιζαν πίσω από ένα τεράστιο πανί προβολής. 

Γενικότερα νομίζω ότι πιο πειραματικές μουσικές απαιτούν διαφορετικές σκηνικές προσεγγίσεις από το παραδοσιακό συναυλιακό ροκ στήσιμο αλλά ποιος ξέρει, όπως φάνηκε να ωριμάζουμε σαν κοινό, ίσως στα επόμενα βήματα εξελιχθούμε και στην διοργάνωση…cheers

No comments: