Thursday 22 September 2011

noID [Entity Act] στην πόλη των Ιωαννίνων

Μία νέα και φιλόδοξη προσπάθεια ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων που θα λάβει χώρα από τις 29 Σεπτεμβρίου εώς τις 2 Οκτωβρίου με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της λειτουργικής - κοινωνικής ταυτότητας εγκαταλελειμένων χώρων στο κέντρο της πόλης. Νέοι και νέες με την βοήθεια ειδικών, επιστημόνων και ατόμων με σημαντική παρουσία στο χώρο καλούνται να δώσουν τις δικές τους προτάσεις για παρέμβαση σε αυτούς τους χώρους.

εγκαταλελειμμένοι χώροι, μισοτελειωμένα γιαπιά, στενά χωρίς φωτισμό, ατέλειωτες αλάνες από μπετόν. Εικόνες ανοίκειες, που αποφεύγουμε, αφήνοντάς τες να ωριμάζουν και να παρακμάζουν ακόμη περισσότερο, καλλιεργώντας αμηχανία, φόβο και τελικά διαγραφή από τη μνήμη μας. Τόποι που μας φαίνονται μεγάλοι, κι ας είναι μικροί. Τόποι που δεν έχουν αρχή, ούτε τέλος.

noID σημαίνει χωρίς ταυτότητα

Στόχος του noID είναι όχι μόνο η επιστημονική διερεύνηση των προβλημάτων αυτών των χώρων και η θεωρητική τους παρουσίαση σε ένα κοινό ειδικών επί του θέματος,αλλά και η ευρύτερη επισήμανση και η εξέταση τους από ένα σύνολο κατοίκων.Ιδιαίτερα σε μικρές πόλεις,στόχος του noID είναι να γνωστοποιήσει και να δώσει πιθανές λύσεις σε προβλήματα αστικών ασυνεχειών τα οποία οι πολίτες αγνοούν.Σε αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού,όλο το παραγόμενο υλικό του εργαστηρίου αλλά και τα κείμενα που θα παρουσιαστούν από τους ομιλητές,θα εκτεθούν σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης ώστε να είναι επισκέψιμες από όλους τους κατοίκους ακόμη και μετά την λήξη του εργαστηρίου.

Η περιοχή μελέτης αποτελεί ένα βασικό τμήμα της πόλης των Ιωαννίνων, τόσο λόγω του εμπορικού της χαρακτήρα όσο και λόγω της ιστορίας της. Παλαιοτέρα η περιοχή αυτή αποτελούσε το εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων. Η οδός Ανεξαρτησίας τη συνέδεε με την πύλη του κάστρου και την οδό Αβέρωφ, μια εξίσου σημαντική εμπορική οδό. Τοπόσημα της περιοχής ήταν τα κτίρια των Ζωσιμάδων, Β.Πυρσινέλλα και Γ.Σταύρου που στέγαζαν το σχολείο, τη βιβλιοθήκη και το στρατιωτικό νοσοκομείο αντίστοιχα. Τα παραπάνω την καθιστούσαν ζωτικό χώρο δράσης της πόλης.

Σήμερα η απομάκρυνση των ΚΤΕΛ και η εγκατάλειψη των χώρων που τα στέγαζε, το μικρό πλάτος των πεζοδρομίων και η αμηχανία αντιμετώπισης των παραπάνω ιστορικών κτιρίων, τόσο στην σύνδεση με τον αστικό ιστό, όσο και σε επίπεδο χρήσης, κατακερματίζουν τον αστικό χώρο της περιοχής. Και ενώ οι χρήσεις της περιοχής μεταλλάσσονται, χρηστικά αλλά και χωρικά, το πολεοδομικό σχέδιο αδυνατεί να τις ακολουθήσει. Αποτέλεσμα αυτών είναι η περιοχή να βρίσκεται σε μια ενδιάμεση κατάσταση ορισμού ταυτότητας, δημιουργώντας ένα χάσμα ανάμεσα στις χρήσεις των ορίων της.

Την τελευταία μέρα του noID θα γίνει party με παραγωγούς του Paranoise στις μουσικές επιλογές. Βe there! Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ!

αιτήσεις συμμετοχής, μαζί με σύντομο βιογραφικό, μπορείτε να στείλετε στο email: noIDentity.act@gmail.com

No comments: