Sunday 8 May 2011

interview & tribute show to Jarring Effects

Η Jarring Effects είναι ένα γαλλικό ανεξάρτητο label με έδρα την Lyon. Από την ίδρυση του το 1995 ως σήμερα έχει συμβάλει στην προώθηση αλλά και εξέλιξη της underground σκηνής στην Γαλλία, αρχικά αποκλειστικά με καλλιτέχνες της dub μουσικής. Όπως όμως και η μουσική έτσι και η Jarring Effects εξελίχθηκε φτάνοντας στο σημείο να κανεi releases με artists από πολλά διαφορετικά είδη (dub, dubstep, electronic, hip hop, indie rock) με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα μία από τις πιο επιδραστικές δισκογραφικές εταιρείες της κεντρικής Ευρώπης. Aυτό όμως που κάνει το συγκεκριμένο label ξεχωριστό είναι η δυνατότητα που δίνει στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεται να πειραματίζονται ελεύθερα με ιδιαίτερους ήχους, για παράδειγμα folkloric/ethnic, με πιο γνωστά παραδείγματα τους High Tone, Fumuj και Ez3kiel.

Eμεις συναντήσαμε τον Απρίλιο τον Jerome, υπεύθυνο της JFX, και άλλων δύο οργανισμών που ασχολούνται με τη διοργάνωση στα γραφεία-dubstore της Jarring Effects στην παλιά πόλη της Λυόν. Αφού πήραμε το καινούριο compilation της JFX Αudioactivism, αφήσαμε τα γραφεία και κατευθυνθήκαμε λίγο πιο κάτω στην αγαπημένη του pub, όπου μας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το label και οι υπόλοιποι οργανισμοί, αλλά και πόσο σημαντικό είναι γι αυτούς να μένουν πιστοί στην φιλοσοφία τους παραμένοντας ανεξάρτητοι, αφοσιωμένοι στην προώθηση της μουσικής και των καλλιτεχνών. Ακόμη, συζητήσαμε για το επερχόμενο Riddim Collision και την επιτυχία του προηγούμενου release με Jazzsteppa, Dub Addict, Metastaz, Brain Damage και άλλους.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησαν και έπειτα διαβάστε τα ηχητικό μέρος του σημερινού αφιερώματος στους Jarring Effects που θα αρχίσει από τις 20.00 (gmt +02).

Αρχικά, πότε ιδρύθηκε το label και ποιοι ήταν αυτοί που συνέβαλαν;

Η Jarring Effects ιδρύθηκε το 1995. Βασικά ξεκίνησε από ένα δωμάτιο όπου μπάντες όπως οι High Tone, Mei Tei Sho και Le People De l’Herbe έκαναν πρόβες. Mερικά χρόνια αργότερα ολοι αυτοί χρειάστηκαν ένα label ώστε να κυκλοφορήσουν την μουσική τους και να κανονίσουν εμφανίσεις. Έτσι γεννήθηκε αυτή η μεγάλη οικογένεια από καλλιτέχνες, τεχνικούς, ηχολήπτες και πολλούς άλλους ανθρώπους με πάθος για την μουσική.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους Jarring Effects;

Η ανεξαρτησία.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το label, και πώς ερμηνεύεις τον ακτιβισμό στη μουσική;

Aπό το ξεκίνημά τους οι Jarring Effects προσπαθούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τη μουσική, αν και πλέον έχουμε περισσότερη εμπειρία και επαγγελματισμό, το DIY (do it yourself) συνεχίζει να είναι σημαντικό μέρος της φιλοσοφίας μας και αυτή η φιλοσοφία είναι περισσότερο από πότε αναγκαία αυτήν την περίοδο, που είναι τόσο δύσκολη για τις ανεξάρτητες εταιρείες.

Οι κυκλοφορίες σας δεν είναι καθόλου περιορισμένες μουσικά, από άποψη διαφορετικών ειδών. Ποιά είναι τα κριτήριά επιλογής των κυκλοφοριών σας;

Πράγματι αν ρίξεις μια ματιά στον κατάλογό μας, θα παρατηρήσεις ότι οι κυκλοφορίες μας διαφέρουν. Στην αρχή οι Jarring Effects έγινε γνωστή στη Γαλλία με dub μουσική, εξαιτίας των High Tone, Ez3kiel και Brain Damage, που είναι οι βασικές dub μπάντες. Παρ’ όλαυτά μας αρέσουν πολλά άλλα είδη μουσικής όπως η ηλεκτρονική και η hip hop. Η επιλογή των καλλιτεχνών είναι απλή, θέλουμε να είμαστε ομόφωνοι όσων αφορά την μουσική και να παρακολουθούμε εμφανίσεις νέων καλλιτεχνών.

Από την ίδρυση του label οι μουσικές προτιμήσεις και επιρροές έχουν αλλάξει πολύ. Η κουλτούρα του μπάσου έχει αναπτυχθεί, αυτό πώς σας έχει επηρεάσει ;

Καθώς εδώ και 10 χρόνια παράγουμε dub μουσική, ήταν φυσικό να προσέξουμε την dubstep και άλλα νέα είδη που έχουν επηρεαστεί από αυτή. Αν και δεν μας αρέσει τόσο η dubstep, πολλά κομμάτια από High Tone, Kaly Live Dub, Dub Addict είναι κοντά σ’ αυτή, αλλά πολύ διαφορετικά από αγγλικές παραγωγές.

Συχνά χρησιμοποιείται Oriental και Balkan samples. Ποια είναι η σχέση σας με αυτούς τους ήχους? Γνωρίζετε τίποτα για τη σύγχρονη -ή μη- ελληνική μουσική, ή Έλληνες παραγωγούς;

Ναι, πολλοί καλλιτέχνες και μπάντες των Jarring Effects (High Tone, Brain Damage, Filastine, Von Magnet ..) χρησιμοποιούν ethnic samples. Τους αρέσει το αποτέλεσμα όταν η μοντέρνα μουσική (bass / urban / electronic) συναντά τις ρίζες της folk μουσικής. Επιλέγουν λοιπόν αυτά τα samples επειδή έχουν ταξιδέψει αρκετά σε αυτές τις χώρες και έχουν λατρέψει την κουλτούρα τους. Προσωπικά δεν γνωρίζω Έλληνες παραγωγούς, αλλά θα στοιχημάτιζα ότι οι High Tone ή Filastine θα ξέρουν κάποιους.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που εκτιμάς. Θα μπορούσες να μου ονομάσεις κάποιους, τους οποίους θα ήθελες να συμπεριλάβεις στο label σας, ή ίσως κάποια κυκλοφορία που θα ήθελες να έχει την υπογραφή των Jarring Effects;

Εκτιμάμε πολλούς! Για παράδειγμα οι Amon Tobin, EL-P, Saul Williams, Prefuse 73 είναι ευπρόσδεκτοι στους Jarring Effects! Προσωπικά, θα ήθελα να είχαμε κυκλοφορήσει το "I will Sleep When You're Dead" από EL-P.

Υπάρχουν labels που εκτιμάται, ακολουθείται και σας εμπνέουν;

Υπάρχουν φυσικά πολλά labels που εκτιμάμε, όπως τα Planet Mu, Ad Noiseam, Ici D'ailleurs, Warp, Black Acre, Neurot, Wordsounds, XL, IOT, 7even records. Όλοι αυτά τα παιδιά κάνουν φοβερή δουλειά.

Το περιοδικό Nuke στην επίσημη ιστοσελίδα σας. Για τι πρόκειται;

Βασικά το Nuke είναι ένα εργαλείο προώθησης που έχει δημιουργηθεί από το crew της jarring effects, μιλάει για την πραγματικότητά μας, τα projects μας και τις νέες και μελλοντικές κυκλοφορίες μας, έχει ακόμα και κάποια reviews.

To label είναι ένα από τα πιο ενεργά σε κυκλοφορίες και events. Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μπορείς να αποκαλύψεις κάποια επερχόμενα event που προγραμματίζετε αυτό τον καιρό;

Όντως είμαστε δραστήριοι και στα δύο! Το επόμενο μεγάλο event θα είναι το ετήσιο festival μας Riddim Collision. Για 13η χρονιά φέτος από τις 8 μέχρι τις 15 Οκτώβρη. Το φεστιβάλ αυτό είναι σαν εμάς με hip hop, grime, dubstep, electronic και rock μουσική.

Κλείνοντας, μπορείς να περιγράψεις με 2 λέξεις το τελευταίο σας compilation, Αudioactivism;

Ηλεκτρισμός, υβριδοποίηση.

Merci, Paranoise :-)

- - - - -
Σήμερα στις 20.00 (gmt +02) έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση από τον ήχο των Jarring Effects σε ένα show αφιερωμένο σε αυτούς. Aρχικά θα ακούσουμε το CD που μας έδωσαν στα γραφεία της εταιρείας του και πρόκειται για την εξαιρετική συλλογή που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2010 με 17 tracks από 17 ξεχωριστά ονόματα του label, συνολικής διάρκειας 68 λεπτών. tracklist:

01 Oddateee - The odd
02 Reverse Engineering - Instant art
03 Brain Damage - Don't ask me why
04 Dub Addict - Dub card
05 High Tone - Spank
06 Led Piperz - Acid queen
07 Zôl - Gommage eclat
08 Playdoe - 167
09 Bluebird - G's on tgv's
10 K-the-I - Lead the floor
11 R;zatz feat Ben Sherpa - no words
12 Ben Sharpa - Callin it quits (we're here)
13 L'oeuf Raide - Papier bristol
14 Picore, Ben Sharpa, Oddateee, Blurum13 - Stormy minds
15 Grosso Gadgetto - If I won at the lottery
16 Ez3kiel vs Hint - Wagma
17 Von Magnet - Death is a gift

Έπειτα από τις 21.10 και μετά θα ακούσουμε το 50λεπτο promo mix των High Tone:
που επιμελήθηκε ο DJ Twelve, μέλος φυσικά του σχήματος, αλλά και το 25λεπτο ηχογραφημένο live dub mix των Kaly Live Dub. Και τα 2 mixes είναι φωτιά, γι αυτό να είστε συντονισμένοι 20.00-22.30 on Paranoise Radio! Cheers

7 comments:

Anonymous said...

teleia fasi!!!!! bravo

Anonymous said...

big ups!!!!!!

PARANOISE said...

yeah!!! cheers to jarring effects!

here u can find High Tone's promo mix tracklist:

01- High tone "Keep On Fire" Iration steppas remix
02- High tone "Urban Style feat Martin Campbell" Rico O.B.F remix
03- Dutty Dubz "Gameboy Love"
04- High Tone "Ollie Bible" - From Forthcoming Album available in may 17th
05- High Tone "Fly to the moon" From Forthcoming Album available in may 17th
06- High Tone "Dirty Urban Beat" From Forthcoming Album available in may 17th
07- High Tone Spank From Forthcoming Album available in may 17th
08- Excision & Datsik "Swagga"
09- Disrupt "Chip On Fire"
10- High Tone "Uncontrolable Flesh" From Forthcoming Album available in may 17th
11- High Tone "Dub What" From Forthcoming Album available in may 17th
12- Uzul "Rumble Inna Station" Skream rmx
13- Mr Boogie Phokus TKR "Bigup" From Forthcoming Album available in may 17th
14- High Tone "Boogie dub Production" From Forthcoming Album available in may 17th
15- High Tone & Pupajim "Rubadub anthem" Dubplate by Twelve & Dino"
16- Upsetters meets Robotics "Psychodread"

Anonymous said...

hey!nice work!

Anonymous said...

bravo re paides

Anonymous said...

polu polu mprosta

Anonymous said...

poli kali epilogi i Jarring! mousikares paizoune