Thursday 19 May 2011

Exit Festival 2011

Αν υπάρχει ένας λόγος που χαίρομαι κάθε φορά που καλοκαιριάζει, που ο ήλιος ετοιμάζει τις βάναυσες επιθέσεις του απέναντι στα τρωτά μας κύτταρα, που τα τσιμέντα των άσχημων ελληνικών αστικών κέντρων αρχίζουν να τηγανίζουν τις σόλες των παπουτσιών μας και να συσσωρεύουν ζέστη όλη τη μέρα για να την ξερνάνε πάνω μας κάθε νύχτα, που το καυσαέριο μας κοιτάει χαιρέκακα και με νόημα, αν υπάρχει ένας λόγος να χαίρομαι πέρα από τις διακοπάρες που μας δίνουν ευκαιρία δροσιάς, αυτός ο λόγος είναι τα μουσικά φεστιβάλ. Κι επειδή οι λέξεις Ελλάδα και Φεστιβάλ είναι μαλωμένες και δεν ανταλλάζουν ούτε καλημέρα, η προσοχή επικεντρώνεται στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ένα φεστιβάλ που αποτελεί τον ορισμό του αουτσάιντερ να γιγαντώνεται και να τραβάει πολύ κόσμο που συνήθως πήγαινε στα καθιερωμένα φεστιβάλ της υπόλοιπης Ευρώπης. Πού ακριβώς όμως είναι αυτό; Χμ, πολύ κοντά και συγκεκριμένα δίπλα στο Novi Sad της Σερβίας (375.000 πληθυσμό). Και αυτή είναι η απάντηση των βαλκανίων στα μακρινά και -ελέω αεροπορικών εισιτηρίων- ακριβότερα φεστιβάλ της υπόλοιπης Ευρώπης.

Δίπλα στον Δούναβη, σε περιοχή με πράσινο και σε ένα φρούριο του 18ου αιώνα, το Exit δεν ξεκίνησε σαν ένα επιχειρηματικό πλάνο, αλλά σαν μια ρομαντική ιστορία. Διοργανώθηκε από φοιτητές, αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, ξεκίνησε από χαμηλά, δεν παρακάλεσε την πολιτική σκηνή αλλά αντιθέτως πήρε θέση για όσα γίνονται. Είναι ένα φεστιβάλ που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ευρωπαικά αντίστοιχα, δεν ήταν ποτέ απρόσωπο. Βέβαια, όλα αυτά είναι απλά το παρασκήνιο. Κι ευτυχώς για εμάς, το προσκήνιο -που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μουσική- είναι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση.

Αρχικά στηρίχθηκε κυρίως από σέρβικες μπάντες και με πρώτα ξένα ονόματα τον Bob Sinclair και τον Tony Allen, για να φτάσει τα τελευταία χρόνια να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε προσελευση φεστιβάλ στην Ευρώπη και σταθμός της καλοκαιρινής περιοδείας των κυριότερων συγκροτημάτων. Eίναι το φεστιβάλ που θα έχει τους Sex Pistols, Prodigy, LCD Soundsystem, Primal Scream, Moby, Kraftwerk αλλά θα καλέσει και φρέσκες μπάντες με ήχους των 00's και σωστό timing όπως οι Midnight Juggernauts, Crystal Castles, Does it offend you yeah?, Royksopp, Gossip και Yeasayer. Κι αν νομίζετε ότι αυτό είναι εύκολο, κοιτάξτε τι γίνεται στην χώρα μας.

Tο φετινό line-up του Exit είναι ίσως το δελεαστικότερο μέχρι στιγμής. Η πιο καυτή περιοδεύουσα μπάντα στον πλανήτη (Pulp), μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα που κυκλοφορούν στην καλοκαιρινή πιάτσα του 2011. Arcade Fire, Postishead, Jamiroquai, Bad Religion, MIA, Kreator, Underworld, Magnetic Man, Grinderman, Tiga. Ηχητικός πλουραλισμός, φρέσκα ονόματα δίπλα σε μεγάλες μπάντες, κάφροι και αλτερνατιβάδες, ηλεκτρονικάριοι και οργανικοί θα κατασκηνώσουν δίπλα στον Δούναβη για τέσσερις μέρες, 7-10 Ιουλίου. Ο ηχητικός πλουραλισμός που αναφέρουμε παραπάνω, ισορροπείται με το αντίβαρο που λέγεται "θεματικές σκηνές".

To main stage με τα θεωρητικά μεγάλα ονόματα, η explosive με τους Κreator να δίνουν το σαφές στίγμα της, φυσικά η Dance Stage και πολλές ακόμα για να μη.. χάσουμε την μπάλα. Ωραία σκέψη για στήσιμο του φεστιβάλ μιας και δημιουργεί αυτό που λείπει σχεδόν απ' όλα τα ευρωπαικά: την ομοιογένεια του κοινού! Όποιος έχει βρεθεί σε μεγάλο φεστιβάλ, δεν υποτιμάει ποτέ αυτό το συστατικό. Ένα ακόμα βασικό για τους περισσότερους πλέον στοιχείο (δυστυχώς) είναι οι κάτι παραπάνω από προσιτές (ευτυχώς) τιμές. Το τετραήμερο εισιτήριο του Exit (κατασκήνωσης συμπεριλαμβανομένης) κοστίζει 132 ευρώ (103+29) και το Novi Sad βρίσκεται μόλις 70 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι. Εκδρομή που κανονίζεται με τα συμβατικά μέσα μεταφοράς και δεν χρειάζεται διαβατήριο, με αρκετούς να έχουν κανονίσει ήδη τα δικά τους καραβάνια!

Ο Paranoise θα είναι στο Exit Festival για να αφουγκραστεί την καλή διάθεση, να σας μεταφέρει το κλίμα και φυσικά ένα σκασμό από κριτικές, φωτογραφίες και βίντεο από τις τέσσερις μέρες του φεστιβάλ. Τα λέμε εκεί!

1 comment:

Anonymous said...

perimenoume entupwseis enagwniws..