Tuesday 30 June 2009

RockWave Festival 2009

Οχτώ το πρωί μέρα Σάββατο τα ξυπνητήρια χτύπησαν, σηκωθήκαμε, και η παρέα σιγά σιγά άρχιζε να μαζέυεται για ένα γρήγορο καφεδάκι και το trip για Μαλακάσα ξεκίνησε με διάθεση φεστιβαλική. Εγώ προσωπικά είχα να βρεθώ 2 χρονια στο Rockwave Festival και δεν το κρύβω ότι μετρούσα τα χιλιόμετρα...!

Όσο αναφορά το φετινό rockwave πιστεύω ότι στήθηκε με σκοπό η πρώτη μέρα να στηρίξει την δεύτερη. Αυτό δείχνει η επιλογή των συγκροτημάτων της πρώτης μέρας: Placebo, Moby και Gogol Μπορντέλο. Ονόματα που έχουν κοινό στην Ελλάδα και όσοι βρέθηκαν στο Terra Vibe το προηγούμενο Σάββατο είδαν ότι τελικά μαζεύτηκε κόσμος (περίπου 20.000 άτομα) που ίσως το είχε ανάγκη, αφού ακολουθεί ένα στεγνό συναυλιακό καλοκαίρι.

Η δεύτερη μέρα που αναμενόταν και η πιο δυνατή ακυρώθηκε λόγο κακών καιρικών συνθηκών. Κατά τιs 1300 ο καιρός χάλασε και μετά από μια δυνατή βρoντή άρχισε να βρέχει σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα όλος ο χώρος να πλημμυρίσει... Τα όντως ακραία καιρικά φαινόμενα κράτησαν για 2 ολόκληρες ώρες με την πυκνή βροχή και το χαλάζι να καταστρέφουν τις σκήνες του festival. Ο τεχνικοί του festival ανακοίνωσαν ότι μέρος του εξοπλισμου των συγκροτημάτων και του festival καταστράφηκε, και ότι το live ακυρώνεται! Μετά από αυτό το ξενέρωμα όπως πήγαμε φύγαμε...ούτε Killers ούτε τιπότα!!!


GOGOL BORDELLOΑφού στήθηκαν οι σκηνές πήγαμε στον κυρίως χώρο του φεστιβάλ όπου οι Gogol Μπορντέλο ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν. Με το άκουσμα τις τσιγγάνικης κιθάρας ο κόσμος άρχισε να χορεύει στις μελωδίες των Gogol και σιγά σιγά το κέφι ανέβαινε. Όμως και πάλι η έκρηξη δεν ήρθε! Ίσως φταίει ότι οι Gogol ήταν αρκετά πιο χαλαροί σε σχέση με την περσινή τους εμφάνιση παίζοντας κομμάτια όπως τα Μulti Kontra Culti vs Irony και Super Taranta. Φυσικά το top της βραδιάς αναμενόμενα ήταν το Start Wearing Purple όπου κάπου εκεί έληξε και το live. Οι Gogol αδικήθηκαν λόγω του line up της μέρας. Η ενέργεια που βγάζουν και το gipsy punk τους κάποια στιγμή στην χωρα μας πρέπει να στήθει στο σωστό μέρος και με το ανάλογο κλίμα. Οι Gogol Bordello και στα δύο live που έχω παρακολουθήσει ήταν αυθεντικοί σε αυτό που έκαναν και αποτελούν απόδειξη οτι η τρέλα δεν πάει στα βουνά αλλά στους τσιγγάνους που παίζουν punk και δεν μασάνε..!!

MOBY
Τι μπορεί να πει κανεις για τον Moby? Είναι ένας καλλιτέχνης που με τόσες επιτυχίες που έχει είναι πολύ δύσκολο να περάσεις άσχημα σε live του. Αυτήν την φορά επέλεξε να παίξει τις πιο mainstream επιτυχίες του ξεσηκώνοντας το κοινό για μια ώρα! Τραγούδια όπως τα Porcelain, Why does my Heart Feel so Bad?, Go, Natural Blues, Bodyrock τραγουδήθηκαν από ολόκληρο το κοινό που χόρευε συνεχώς κάνοντας παύση στα μόνο 2 χαλαρά τραγούδια που έπαιξε και πρέπει να περιέχονται στον τελευταίο του δίσκο. Φοβερή η διασκευή στο We are all Made of Stars όπου ο πρόλογος πριν από το τραγούδι ήταν η ανακοίνωση από τον Moby ότι δεν θα παίξει σήμερα το Disco Lies!! Αλλά δεν πείραζει, καθώς μας αποζημίωσε με τα Lift me Up, Feeling so Real και Extreme Ways. Για μια ώρα η διασκέδαση ήταν διάχυτη στον χώρο αφού ο Moby ξέρει να κάνει live! Το μόνο κάκο που μπορώ να βρώ στην φετινή εμφάνιση του Moby είναι οτι δεν είδα κάτι διαφορετικό απο την προηγούμενη φορά που ηταν και headliner του φεστιβάλ.

PLACEBOEίναι η τέταρτη φορά που βλέπω τους Placebo live και αυτήν την φορά είπα φτάνει πια! Είναι το χειρότερο live τους που έχω βρεθεί και φυσικά πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι η εμφάνιση τους στο Rockwave έγινε στα πλαίσια της περιοδείας του πολύ κακού Battle for the Sun. Ο αυτοαποκaλουμενος Mr.Brian ήταν πιο στημένος από ποτέ και το live φαινόταν ότι ήταν απλά promo του νέου album! Κακοστημένος επαγγελματισμός(που προσωπικά με ενόχλησε) μπορεί να χαρακτηρίσει αυτήν την performance των Placebo, οι οποίοι στην μια ώρα και 20 λεπτά που έπαιξαν δεν είχαν συνοχή στο set τους, αφού μια μας ανέβαζαν(προσπαθούσαν τουλάχιστον) και μια άρχιζαν τις κλάψες του Battle for the Sun. Μπορώ να πω ότι μετά το live είδα με περισσότερη συμπάθεια τον 22χρόνο καινούργιο drummer Steve Forrest ο οποιος 'τα έσπαγε' επί σκηνής (μερικές φορες χωρίς λόγο) λόγω του ότι ήταν αρκετά πιο δυναμικός από τον πρώην drummer Steve. Ο τρίτος της παρέας Stefan με ένα αδικαιολόγητο τουπέ μας έδωσε να καταλάβουμε το πόσο βαριέται, ενώ τα άπειρα λάθη που έκαναν στα παλαιότερα τραγούδια τους(απροβάριστοι μάλλον ήταν) και οι ποζεριές του Μόλκο έδωσαν την συνταγή για την αποτυχημένη τους εμφάνιση. Κρίμα..!

Οι δυνατές στιγμές του live -με το ζόρι- ήταν τα For what is Worth, Every με and every you, Julien και Infra red. Pure morning και Without you Ι am nothing ήταν οι σοβαρές παραλήψεις του live. Η βραδιά έκλεισε με το Τaste in Μen το οποίο πραγματικά 'εκτέλεσαν'...!

Αυτά λοιπόν από το ατυχές Rockwave 2009...ελπίζουμε του χρόνου τα καλύτερα!! (Θά ΄ρθουν άραγε?)

No comments: