Saturday 13 June 2009

Battle for the sun Battle for...what its worth?

Οι Placebo αυτήν την φορά με τον τελευταίο δίσκο τους και με σαφώς διαφορετικό ήχο από αυτόν που τους έχουμε συνηθίσει, διατείνονται ότι έχουν ωριμάσει, αλλά τους το ζητήσαμε?

Ακούγοντας το πρώτο τραγούδι του album, Kitty Litter, μπορεί κανεις να καταλάβει ότι τα μουσικά μονοπάτια που διάλεξε ο Mr. Brian Μόλκο άλλαξαν και η Dark Pop ρετσινιά δεν του αρέσει πια. Ο Steve Hewitt πριν οι Placebo αρχίσουν την ηχογράφηση του Battle for the Sun ανακοίνωσε την αποχώρηση του. Την θέση του πήρε ο Aμερικανός Steve Forrest. Η αντικατάσταση αυτή έγινε στα πλαίσια της μεγάλης αλλαγής που οι Placebo είχαν υποσχεθεί. Το Battle for the Sun είναι ο πιο αμερικανοποιημένος δίσκος των Placebo αφού μετά την συμμεχή τους στο Project Revolution ήταν πλέον εμφανές ότι οι Placebo έστρεψαν την προσοχή τους στην αμερικάνικη alternative σκηνή. Αυτό ίσως τους ώθησε να ηχογραφήσουν το album στο Toronto με παραγωγό τον David Bottrill, ο οποιος έχει συνεργαστεί με αρκετά μουσικά groups, ανάμεσα σε αυτά οι Tool και οι Deus.

Τα πρώτα singles Battle for the Sun και for What is worth έδωσαν το στίγμα για το που θα κυμαινόταν ο υπόλοιπος δίσκος. Τα κλασσικά νιαουρίσματα του Brian Μόλκο που κάποτε είχαν ψυχή αυτήν την φορα πιο επιτιδευμένα από ποτέ προσπαθούν να κρατήσουν τον ακροατή σε κάποια θύμηση τον παλιών Placebo. Οι μελωδικές κιθάρες αντικαταστάθηκαν από βαρετά riffs ενός μέτριου emo συγκροτήματος, ενώ ό,τι από glam είχε απομείνει στους τελευταίους δίσκους αυτήν την φορα θάφτηκε στο ονόμα της αμερικάνικης αγοράς. Θα μπορούσα να πω ότι μια μικρή εξαίρεση στον πολύ κακό δίσκο των Placebo αποτελεί το Julien που δίνει μια πιο indie νότα στην βαρεμάρα που προηγείται! Στα πιο δυνατά κομμάτια του δίσκου η έλλειψη πρωτοτυπίας αρχίζει να γίνεται ενοχλητική και καθώς ο δίσκος τελειώνει αναρωτιέσαι ποιοι θα ήταν οι Placebo τώρα αν είχαν παραμείνει στην εποχή του Black Market Μusic και του Without you I'm Nothing. Στο Meds είχαν δίξει την διαθεσή τους για αλλαγή φτιάχνοντας έναν δίσκο αρκετά καλό και ίσως όχι τόσο εμπορικό. Με το καινούργιο album η αλλαγή έγινε, αλλά ποιος την ζήτησε?

Τελικά θα λείπουν πολλά πράγματα από την φετινή συναυλία των Placebo στο Rockwave Festival...

No comments: