Monday 14 November 2011

*November Beat Connection!

Ο Νοέμβριος αν και βρίσκεται ακόμη στην μέση αποτελεί έναν πολύ καλό μήνα για νέες μουσικές προτάσεις. Πολλές νέες κυκλοφορίες που αναμέναμε εδώ και καιρό βγαίνουν στο φώς και εγκαθίστανται στην καρδιά μας και στα player μας. Η beat/hip hop σκηνή έχει πολλά καλά πράγματα να μας παρουσιάσει και σε μερικά από αυτά θα αναφερθούμε πιο κάτω


Ξεκινάμε με τον αγαπημένο γάλλο beat maker Fulgeance o οποίος μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του full length album. Ο τίτλος αυτού ''To All Of You'' και πρόκεται για ένα άλμπουμ αφιερωμένο σε όλες τις πόλεις και τους φίλους που έχει επισκεφτεί ο Fulgeance όλα αυτά τα χρόνια που περιοδεύει ανά τον κόσμο. 10 κομμάτια για 10 πόλεις (συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας με το κομμάτι ''Espresso Freddo (I Athina Einai Teleia)'' με τον Fulgeance στα καλύτερα του. Συνδυάζοντας στοιχεία από hip hop, soul, disco, skwee & avantgarde electronics o Fulgeance παίρνει το δημιουργικό κλίμα που βρήκε σε κάθε πόλη και το εκφράζει σε μουσική κρατώντας παράλληλα το b-boy στυλ και τα basslines που τον χαρακτηρίζουν. Το ''To All Of You'' κυκλοφορεί από σήμερα μέσω της Melting Pot Records και πέρα των κομματιών του Fulgeance μέσα θα βρείτε και 6 remixes από τους Brokenchord, 1000names, Baron Retif & Conception Perez, Yosi Horikawa, Ben Cutler & Mousepad & Jonis Klobucar.


Ένας άλλος beat maker επίσης Γάλλος στην καταγωγή ο δημιουργικότατος Onra ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος της σειράς Chinoiseries,ακριβώς 4 χρόνια μετά το πολύ επιτυχημένο Chinoiseries part 1. Περνώντας μεγάλο χρονικό διάστημα τα τελευταία χρόνια στην κεντρική Ασία ο Onra ταξίδευε με σκοπό την αναζήτηση μυστήριων Folk & Pop τραγουδιών από την Κίνα και το Βιετνάμ που θα κοσμούσαν το καινούργιο αυτό πρότζεκτ. Το αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας αναζήτησης ακούμε στο Chinoiseries part 2 μέσα από 32 intrumental hip-hop κομμάτια επιμελημένα για την σύγχρονη εποχή από τον μοναδικό Παριζιάνο beat maker. Η ρετρό και κινηματογραφική αισθητική είναι εμφανής καθ'όλη την διάρκεια ακρόασης του άλμπουμ καθώς όλες σχεδόν οι λούπες είναι βγαλμένες από τις δεκαετίες των 50s και των 60s στην μακρινή Ασία. Το Chinoiseries part 2 κυκλοφορεί υπό την ετικέτα της All City Recordings του Δουβλίνου στις 15 Νοεμβρίου.



Μία από τις πιο σημαντικές μορφές του σύγχρονου beat making είναι σίγουρα αυτή του Ελβετού παραγωγού Dimlite ο οποίος είτε σαν Dimlite είτε σαν Misel Quitno μας έχει προσφέρει εξαιρετική μουσική τα τελευταία χρόνια. Εξαιρετικό θα χαρακτήριζα και το 3ο κατά σειρά άλμπουμ του Dimlite που κυκλοφορεί στις 22 Νοεμβρίου από την Now Again Records. To πρώτο δείγμα το είδαμε και το ακούσαμε πριν μερικές μέρες όταν βγήκε το video του πρώτου single ''Fridge Note'' από το επερχόμενο άλμπουμ. Ρομαντικός όσο ποτέ άλλοτε στο φοβερό XY και άκρως ψυχεδελικός σε κομμάτια όπως το New, Better Pain και το Blur, Blur, Blur o Dimlite παραδίδει στα αυτιά μας ένα άρτιο άλμπουμ εμπνευσμένο από την μουσική των Neu, The Residents, Phillip Glass & Beefheart που θα ανοίξει την όρεξη σε όσους γνωρίζουν τώρα τον Ελβετό. Στα συν του Grimm Reality υπολογίστε και το εξαιρετικό artwork του 3x10-inch record set για τους λάτρεις του βινυλίου.


Η τελευταία κυκλοφορία που μου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση αυτόν τον μήνα προέρχεται από τον Μtendere Madowa a.k.a. Teebs που δημιούργησε ιδιαίτερες εντυπώσεις με το περσινό Ardour στην Brainfeeder του Fly-lo. To Collections 01 κυμαίνεται κάπου ανάμεσα σε ep και μίνι άλμπουμ και κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τα lost-tapes του Ardour. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι... Ο ίδιος ο Teebs χαρακτήρισε την μουσική του καινούργιου άλμπουμ σαν μουσική από ένα άλλο πρότζεκτ που συμπτωματικά φτιάχνει την ίδια μουσική με τον Teebs. H δήλωση αυτή επιβεβαιώνεται με την ακρόαση του άλμπουμ και αν λάβετε υπ'όψιν και τις συνεργασίες με τον Austin Peralta και την Rebecca Raff το Collections ξεφεύγει μερικά level παραπάνω από το Ardour.Iδανικά δομημένο και ατόφιο το Collections είναι ένα άλμπουμ που σίγουρα δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της Brainfeeder και είναι ότι πρέπει για πρωινά ακούσματα με μία εξαιρετική τροπική διάθεση να αποπνέει από τα ηχεία σε όλη την διάρκεια του. Το Collections 01 κυκλοφορεί ήδη από τις 7 του μηνός στην θανατηφόρα Brainfeeder. enjoy!

1 comment:

Anonymous said...

k gamw tis epiloges k gamw tis kritikes.. auta