Wednesday 13 January 2010

Dub FX - Everythinks A Ripple [2009]

Πριν λίγα χρόνια στην άλλη άκρη του πλανήτη ένας νεαρός μουσικός από την Μελβούρνη παίρνει την μεγάλη απόφαση να κυνηγήσει μόνος του το όνειρό του ξεκινώντας ένα μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη. Ο Dub FX, ή Benjamin Stanford, όπως είναι το αληθινό του όνομα, μετά από προσπάθειες ανάμιξης στην μουσική παραγωγή μέσα από διάφορες bands που όμως δεν τον κάλυπταν, αναθεωρεί και έρχεται στην Ευρώπη αναζητώντας μόνος το μουσικό του μέλλον. Άλλωστε θα πίστευε στον εαυτό του αρκετά με το ταλέντο που διαθέτει, τόσο στο beatbox, όσο και στο να γράφει μουσική και στίχους. O Dub FX τόλμησε και πέτυχε, πέτυχε να γίνει γνωστός σαν ένας από τους καλύτερους street performers παγκοσμίως. O τύπος πραγματικά τα σπάει!
Πλήρης  στοίχισηΔεν αφήνει χώρα της Ευρώπης που να μην έχει επισκεφθεί, και όταν το κάνει στήνει τα μπαγάζια του σε κάποια πλατεία για 2-3 ώρες και παίζει live αναζητώντας το κοινό του κάπου ανάμεσα στους περαστικούς. Όμως, στην πραγματικότητα είναι τόσο καλός στο beatboxing και επιδέξιος στον χειρισμό των μουσικών μηχανημάτων που χρησιμοποιεί, με αποτέλεσμα το κοινό να αναζητεί τα ραντεβού που δίνει κάθε φορά ο Dub FX σε πλατείες και πάρκα των ευρωπαϊκών -κυρίως- πόλεων! Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί ταυτόχρονα ένα loopstation κι έναν bass multi-effects processor και δημιουργεί την μουσική του από το μηδέν την ώρα που παίζει live και τραγουδάει. Με το loopstation ηχογραφεί το beat, δεύτερες φωνές (δικές του) κλπ, τα βάζει σε loop και στην συνέχεια τραγουδάει πάνω από αυτά, ενώ χειρίζεται τα μηχανήματα πολύ συχνά με τα πόδια του, την ώρα που επιδίδεται σε beatboxing και χορεύει! Οι μουσικές του παραγωγές θα μπορούσαν να καταταχτούν σε διάφορα είδη, καθώς o Dub FX παίζει hip hop, dubstep, drum'n'bass, dub/reggae. Φαντάζομαι πως ένας άνθρωπος που ταξιδεύει ασταμάτητα και είναι αρκετά ανοιχτόμυαλος όπως φαίνεται κι από τον τρόπο ζωής του, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα μόνο είδος μουσικής.

Είναι σίγουρα ένας καλλιτέχνης που σε εντυπωσιάζει και σε μαγνητίζει με το που τον δεις live! O Dub FX σήμερα είναι αρκετά γνωστός ανά την Ευρώπη -κι όχι μόνο- με την διαδρομή του τα χρόνια από το 2005 και μετά, οπότε και ξεκίνησε το ταξίδι του, να φαντάζει ατελείωτη αλλά και ονειρεμένη! Μόλις πριν λίγους μήνες [2009] ο Aυστραλός Benjamin κυκλοφόρησε μόλις το πρώτο studio album του, Εverythinks A Ripple, ενώ το 2007 είχε κυκλοφορήσει ένα cdακι, Dub FX - Live in the Street, με live εμφανίσεις του ανά τον κόσμο. Το Εverythinks A Ripple περιλαμβάνει 14 tracks, έχει συνολική διάρκεια 77mins, και ξεχωρίζω τα Flow, Sooth your Pain, Made, Step on my Trip.

Τέλος να σημειώσω ότι έχω παρατηρήσει πως πολλά tracks του είναι πολύ πιο ωραία όταν τα παίζει live παρά στο studio album του. Αυτό μπορείτε να διαπιστώσετε μπαίνοντας στο youtube και ακούγοντας κάποια από τα αναρίθμητα videos που αντιστοιχούν στον Dub FX. Τον οποίο μάλιστα, αν τύχει ποτέ και τον συναντήσετε σε κάποια πλατεία να παίζει musix, δεν θα τον δείτε μόνο του! Πλέον εμφανίζεται τις περισσότερες φορές παρέα με την κοπέλα του στα vocals, την Flower Fairy, που γνώρισε κάποια στιγμή σε αυτό το μακρύ ταξίδι του. Άλλωστε η Flower Fairy με την πολύ ωραία φωνή της συμμετέχει μαζί με τον mr.Woodnote και στο τελευταίο 8λεπτο track του Everythinks A Ripple, Τime Will Tell.

Mπορείτε με ένα search στο youtube εύκολα να βρείτε πολλά live videos του Dub FX από όλο τον κόσμο! Eγώ σας αφήνω με το Flow, το τραγούδι από το οποίο τους πρωτοέμαθα από μία φίλη μου, σε μία extended εκτέλεση από τον Dub FX παρέα με τον mr.Woodnote στο σαξόφωνο. Enjoy it!


6 comments:

Anonymous said...

poli oraios o dub fx!!!!!!! i like it bravo
jd33

Anonymous said...

kommatara..!
to ehete mipos kapou gia download?

eirini.. said...

poly wraio to ar8ro!!
xixixi!!
i8ela kai gw na afisw to sxolio mou!
;-)

margasv said...

hey!
dn paizei kapou gia download apo ton paranoise to track. wstoso an to 8es poly steile m mail sto margasv10@yahoo.gr na sto steilw.
YO!

Anonymous said...

gamato arthro! bravo marga!

-ARs/Ap

Anonymous said...

Τον ακούω τους τελευταίους μήνες και μπορώ να πω οτι η μουσικη του(μαζί με τον τρόπο που την φτιάχνει) και οι στίχοι του είναι πολύ μπροστά!
Μακάρι να τον δούμε και στην Ελλάδα!
Αναμένουμε!