Thursday 6 June 2013

*exclusive interview with M.A.t.E. Ensemble!


Με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησαν πριν λίγες ημέρες οι M.A.t.E. Ensemble, ένα από τα σχήματα που έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις με τις εμφανίσεις τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και θεωρούνται από τα πλέον ανερχόμενα στην χώρα.

Με ωραία εμπνευσμένες συνθέσεις οι M.A.t.E. από την Θεσσαλονίκη είναι πολλά υποσχόμενοι για το παρόν και το μέλλον και σίγουρα θα πρέπει να τους παρακολουθήσετε live αν δεν τους έχετε πετύχει μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί η συνομιλία που είχαμε μαζί τους.



Καλησπέρα, να ξεκινήσουμε από τα βασικά... Μ.A.t.E ή αλλιώς Meeting Along the Edge. Πως προέκυψε το όνομα και ποιο είναι το μεταίχμιο για σας, μουσικό ή μή?

Καλησπέρα φίλε μου, το όνομα το πήραμε από μία συνεργασία του Ravi Shankar με τον Philip Glass.  Tο είδαμε και μας άρεσε. Μετά το συγχωνεύσαμε για να μην είναι μακρυνάρι κι έτσι προέκυψε το M.A.T.E το οποίο όλως τυχαίως σημαίνει και άλλα πράγματα... Το μεταίχμιο για μας είναι η υπέρβαση των ορίων γενικότερα. Το να κάνεις αυτό που είναι «το δύσκολο». Η καταστροφή της φόρμας.

Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το πως σχηματίστηκε η μπάντα το 2011 και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να συνεργαστείτε?

Η μπάντα σχηματίστηκε από ευτυχή συγκυρία και οι δυο βρήκαμε αυτό που είχαμε κατά νου και ακόμη καλύτερα.

Πως γράφετε τα κομμάτια σας, με τi εξοπλισμό και τι software χρησιμοποιείτε?

Τα κομμάτια μας τα γράφουμε στο στούντιο μας, ξέρεις τώρα με δημιουργική αλληλεπίδραση... Χρησιμοποιούμε διάφορα ντραμ σετ, προενισχυτές, κομπρέσορες, γράφουμε σε pro tools και Cubase, αρκετά VST, ένα synth, βινύλια.

Πρόσφατα που σας παρακολούθησα live, πέρα από το ότι σας είδα ακόμη καλύτερους από προηγούμενα shows, είδα ότι προσθέσατε ένα επιπλέον μέλος στην παρέα σας, και φωνητικά σε αρκετά κομμάτια. Ήταν κάτι που αναζητούσατε και ψάχνατε το κατάλληλο άτομο να ντύνει τις συνθέσεις σας ή προέκυψε στην πορεία?

Η προσθήκη φωνητικών ήταν κι αυτό μια ευτυχής συγκυρία. Το είχαμε κατά νου αλλά δεν ελπίζαμε σ' αυτό που έγινε.

Ας μιλήσουμε για τον ήχο σας, καταφέρνετε και συνδιάζετε αριστοτεχνικά θα έλεγα, διαφορετικά μουσικά είδη, dub, trip hop, drum 'n' bass, dubstep και άλλα, ενώ άλλοτε είστε πιο ατμοσφαιρικοί και άλλοτε τα σπάτε. Πως θα χαρακτηρίζατε εσείς συνολικά την μουσική σας και το ύφος σας?

Η μουσική που παίζουμε είναι αυτό που έχει μείνει στον καθένα από αυτά που έχει ακούσει επί τρία. Δεν το έχουμε ονομάσει.


Τι είναι αυτό που σας εμπνέει και σας κάνει δημιουργικούς?

Δημιουργικούς μας κάνει η ανάγκη για έκφραση και η αναζήτηση ενός πιο προσωπικόυ χώρου.

Έχετε δικό σας studio στο οποίο δουλεύετε? Θεωρείτε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να υπάρξει το απαραίτητο δέσιμο μεταξύ σας και ο συγχρονισμός τον οποίο διαθέτετε στο μέγιστο όπως ακούμε στα live σας?

Ναι έχουμε ένα στούντιο στο οποίο περνάμε αρκετό χρόνο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση το να μπορείς να δουλεύεις υπό καλές συνθήκες.

Κάνετε live με 2 ώρες δικιάς σας εξαιρετικής μουσικής. Ταυτόχρονα όμως είστε πολύ φειδωλοί στο να ανεβάσετε κομμάτια σας σε κάποιον δίαυλο στο internet. Για ποιον λόγο? Είμαι σίγουρος πως πολλοί θα θέλανε να ακούνε την μουσική σας και σε προσωπικές στιγμές.

Είχαμε κάποια κομμάτια τα οποία κατεβάσαμε με σκοπό να ανεβάσουμε ή καλές παραγωγές ή τίποτα. Πράγμα το οποίο δεν θ' αργήσει.

Σκοπεύετε μήπως στο κοντινό μέλλον να κυκλοφορήσετε την πρώτη σας δουλειά?

Είμαστε στο τέλος της μίξης. Σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε την πρώτη μας δουλειά.

Θα θέλατε να αναφέρετε καλλιτέχνες ή μπάντες απ' τους οποίους έχετε επηρεαστεί μουσικά?

Οι επιρροές μας είναι διάφορες και από διάφορα είδη. Θα γεμίζαμε σελίδα.


Πιστεύετε ότι ένας παραγωγός ή ένα group που ζει στην Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες και λίγες πιθανότητες να ξεπεράσει η μουσική του τα εγχώρια σύνορα και να γίνει γνωστός και έξω?

Το να ζεις στην Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, το θέμα είναι ποιος και γιατί να σε προωθήσει. Για να βγει η μουσική κάποιου προς τα έξω θα πρέπει να συνεργάζεται με κάποιον από έξω.

Θεωρείστε από πολλούς ως underground σχήμα, πιθανόν από το χαμηλό προφίλ σας, από την όχι εμπορική μουσική σας ή και από τους χώρους στους οποίους έχετε παίξει. Αποδέχεστε αυτόν τον χαρακτηρισμό?

Για την ώρα τον αποδεχόμαστε. Με τις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορείς να παίξεις την μουσική σου όπου και όπως θέλεις.

Αν ερχόταν αύριο μια μεγάλη πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία και σας εξασφάλιζε ένα καλό συμβόλαιο και μεγάλο αριθμό gigs θα αποδεχόσασταν την πρόταση?

Πιθανότατα ναι. Εάν αυτό δεν επηρέαζε το πώς βλέπουμε εμείς την μουσική και δεν είχαμε περιορισμούς κάθε είδους.

Να αναφέρουμε τα live dates που έχετε τον επόμενο καιρό?

Το επόμενο λάιβ είναι στις 20 Ιουνίου στο οποίο θα ανοίξουμε τον Dub Fx στην Θεσσαλονίκη.

Ευχαριστούμε πολύ, καλή συνέχεια! 

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη.

No comments: