Thursday 10 March 2011

13th Thessaloniki Documentary Festival

Mπήκε η Άνοιξη, και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον Μάρτιο διεξάγεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2011, που πλέον μετράει την 13η του διοργάνωση. Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό τόσο για την πόλη όσο και για την 7η τέχνη, αυτήν καθ΄ αυτήν, αλλά και τους καλλιτέχνες, που είτε συμμετέχουν σε κάποια ταινία είτε στέκονται σαν παρατηρητές, θεατές στο εν λόγω φεστιβάλ με την δική τους κριτική σκοπιά.

Το 13th Thessaloniki Documentary Festival αρχίζει αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαρτίου, ενώ λαμβάνει χώρα στις αίθουσες στο Λιμάνι και στο Ολύμπιον στην Αριστοτέλους. Οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες, με σημαντικά αφιερώματα και κάποιες παράπλευρες εκδηλώσεις, που δίνουν άλλο αέρα στην πόλη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ κερδίζει την αγάπη του κοινού χρόνο με τον χρόνο. Τα Τμήματα του Προγράμματος είναι τα εξής: Όψεις του Κόσμου, Μικρές Αφηγήσεις, Καταγραφή της Μνήμης, Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές, Κοινωνία και Περιβάλλον, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μουσική, Ιστορίες της Αφρικής, Ελληνικό Πανόραμα.

Ας επικεντρωθούμε όμως εμείς στο τμήμα της Μουσικής, όπου διαγωνίζονται 11 ντοκυμαντέρ, εκ των οποίων τα 2 είναι ελληνικές συμμετοχές, το Θεσσαλον-Ήχοι των Ciners8 και το South Central Gospel του Χρόνη Πεχλιβανίδη। Η πρώτη, το ντοκυμαντέρ Θεσσαλον-Ήχοι δηλαδή, προσπαθεί να καταγράψει την ποικιλότητα των μουσικών ρευμάτων και τις νέες τάσεις που αποτυπώνονται στην μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, πόλης σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Εκεί ένα ευρύ δίκτυο ομάδων και καλλιτεχνικής δημιουργίας φαίνεται να λειτουργεί στον αστικό χώρο. Εκπρόσωποι από 10 μουσικά συγκροτήματα της πόλης μιλούν για την σχέση τους με αυτήν και για την εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας που κυριαρχεί, καθότι δημιουργοί και καλλιτέχνες διεκδικούν πια "δωρεάν" την προσοχή μας και την φήμη τους, αλλάζοντας έτσι τους κανόνες του παιχνιδιού. Τις απόψεις τους ακόμη εκφράζουν μουσικοί και ραδιοφωνικοί παραγωγοί.

Το Θεσσαλον-Ήχοι είναι δημιούργημα της ομάδας Ciners8 που έγινε στο Digital Video School στον Πολυχώρο Πείραμα, έχει διάρκεια 50 λεπτά, και διαγωνίζεται ως υποψήφιο για το Βραβείο Κοινού. Προβάλλεται το Σάββατο 12/3 στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη στις 20.00 και την Κυριακή 13/3 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα στις 23.00. Για αναλυτικές πληροφορίες τσεκάρετε εδώ στο site, ενώ πατήστε Μουσική για να δείτε συνολικά τις ταινίες του διαγωνιστικού αυτού τμήματος.

No comments: