Monday 20 September 2010

Live report of Reworks Festival

Τo περασμένο Σαββατοκύριακο η Θεσσαλονίκη κινούταν σε πολύ έντονους ρυθμούς μιας και το μεγαλύτερο festival μουσικής της πόλης για μια ακόμα χρονιά κατάφερε να συγκεντρώσει το κοινό στον πολυχώρο Βίλκα για δυο αρκετά υποσχόμενες βραδιές. Το φετινό Reworks παρά το μικρότερο budget που είχε σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις σε όλους τους παρευρισκόμενους και στις δύο ημέρες του.

Day One
Την Παρασκευή, λίγο αργοπορημένοι όπως πάντα, φτάσαμε στον χώρο που πραγματικά ήταν γεμάτος από κόσμο και η περιπλάνηση στα διάφορα stages του fest ήταν αρκετά δύσκολη. Εκείνη την ώρα οι Kraak and Smaak ήταν περίπου στην μέση της εμφάνισης τους και έκαναν τον κόσμο να χορεύει, ωστόσο το μυαλό μας ήταν στους δύο από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες του Paranoise, GonjaSufi και Gaslamp Killer. Όταν φτάσαμε στο air stage έπαιζαν οι Αθηναίοι Lilis Brothers, οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή μας και να αρχίσουμε να κουνιόμαστε στις dance μπασογραμμες, με την διάθεση του κόσμου να δείχνει ότι οι Lilis bros κέρδισαν το κοινό που είχε συγκεντρωθεί.

Κάπου εκεί ο Silly Boy και η παρέα του έκαναν το soundcheck της πρώτης ever εμφάνιση τους -όπως πληροφορήθηκα- στο air stage του Reworks. Ρομαντικοί, σκοτεινοί, εκκεντρικοί σίγουρα αποτέλεσαν μια από τις πιο ιδιαίτερες παρουσίες στην φετινή διοργάνωση, ενώ μια ώρα και κάτι που ήταν on stage παρουσίαν το Played σε μια εμφάνιση που δείχνει ότι η ελληνική post indie σκηνή έχει πολλά να πει. Ήρθε η ώρα που περιμέναμε τόσο καιρό, από τότε που ανακοινώθηκε ότι GonjaSufi και GLK θα βρεθούν στην Θεσσαλονίκη μια μέρα πριν από τα γενέθλια του Bios.

Όλοι ξέραμε την τρέλα που κουβαλάει ο Καλιφορνέζος παραγωγός Gaslamp Killer και ότι τα live act του είναι μοναδικά. Τα προβλήματα ήχου ξεπεράστηκαν και η πρώτη εμφάνιση του GonjaSufi στην Ελλάδα ξεκίνησε. Το κοινό άργησε να συντονιστεί στα vibes (wow) αλλά μετά από λίγο όλοι πηγαίναμε πάνω κάτω σε ό,τι ρυθμούς έδινε ο glk. Όσοι έχετε ακούσει το Sufi a nd a Killer σίγουρα τον έχετε αγαπήσει και αυτό φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου στο συγκεκριμένο stage. Η ψυχεδέλεια διαχύθηκε από το πρώτο λεπτό στον χώρο και η αινιγματική φιγούρα του GonjaSufi μας μάγεψε ακούγοντας live σχεδόν ολόκληρο το album A Sufi and a Killer. Μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν στα She is gone, Sheep και Cowboys and Indians.

Η συνέχεια προμηνύοταν ακόμα πιο δυνατή με τον Glk να παίζει περίπου για μιάμιση ώρα με τον GonjaSufi σε πόστο mc! Αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι ο Glk πέρα από dj έχει και τον ρόλο του cheerleader στις εμφανίσεις του, πραγματικά το set του ήταν από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει! Φαίνεται ότι είναι γέννημα θρέμμα τις Καλιφόρνια και έχει ακούσει πολύ μουσική του τόπου του, από ψυχεδελικό rock και blues μέχρι west coast rap, hip hop, dub, dubstep, ενώ στην διάρκεια του set του έπαιζε την μια κομματάρα μετά την άλλη και αυτά όλα Live! Στα δυο encore μας έδωσε μια γεύση από τον φρέσκο ήχο του LA και ακούσαμε μια καινούρια παραγωγή του αγαπητού Joker με το τέλος να έρχεται με Mr.Oizo, hell yeah! Ακολούθησε ο dr.Electroluv, στην φουτουριστική στολή του, να δίνει ένα γερό μάθημα ηλεκτρονικίλων στον κόσμου που απ' ότι φάνηκε τον περίμενε πώς και πώς. Πραγματικά υπέροχη εκείνη η νύχτα.

Day Two
Το Σάββατο η ανυπομονησία μας να δούμε κάποια ονόματα ήταν τέτοια που μεταβήκαμε στην Βίλκα αρκετά νωρίτερα από την πρώτη μέρα. Έτσι, από νωρίς είχαμε καταλάβει τι επρόκειτο να συμβεί, καθότι στο εξωτερικό stage Αtrium ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς, την ώρα που έπαιζαν οι Liebe δηλαδή και μετά ο Monsieur Minimal ήταν αρκετός, ώστε να είναι πολύ ζεστή και φιλόξενη η ατμόσφαιρα. Πραγματικά, το φετινό Reworks από άποψη κόσμου ήταν καλύτερο από ποτέ και φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης της πόλης.

Πάμε τώρα στις 12.30 το βράδυ, που περιμέναμε εναγωνίως στο Air stage την εμφάνιση του Byetone. O Γερμανός Olaf Bender τράβηξε γρήγορα τα βλέμματα πάνω του με το που εμφανίστηκε στα decks και το stage μέσα σε 2-3 λεπτά έγινε κατάμεστο! Στο διάρκειας μιας ώρας οπτικοακουστικό live του, ο ιδρυτής της Raster-Noton έπαιξε μάλλον το ίδιο ακριβώς set που είχαμε δει τον Νοέμβριου του '09. Στην αρχή αρκετοί ήταν διστακτικοί μαζί του, αλλά όσο περνούσε η ώρα ο ιδιοφυής Βyetone τους έβαζε όλους στον ρυθμό του και δημιούργησε, ειδικά μετά το Plastic Star, μία έντονα χορευτική διάθεση στον κόσμο! Έπειτα, τα φώτα έσβησαν μαζί με την μουσική και σε 2 λεπτάκια εμφανίστηκαν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι οι Autechre, που αποτέλεσαν πόλο έλξης για πολύ κόσμο. Είχαμε την τύχη να τους ακούσουμε σε ένα πραγματικά απόλυτα ιδιαίτερο live act που μόνο οι ίδιοι προσφέρουν. Με τα κομμάτια χωρίς αρχή και τέλος, να έχουν μία απροσδιόριστη πορεία, οι Αutechre δονούσαν την ατμόσφαιρα πότε με ξέφρενη idm και πότε μεταβαίνοντας σε ένα ambient τοπίο. Το δίδυμο των Άγγλων Sean Booth και Rob Brown στα περίπου 75 λεπτά που μας αφιέρωσαν, έπαιξε ένα δείγμα της μουσικής που κυκλοφορεί επί 20 χρόνια τώρα μέσω της Warp records.

Μετά τους Autechre εμφανίστηκε στα decks του Air ο Rob Hall, όμως είχαμε κατευθυνθεί και πάλι στο Atrium που ξεκινούσαν οι Moderat! Στις 02.45 περίπου λοιπόν, ανέβηκαν επί σκηνής οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Μοdeselektor μαζί με τον Sascha Ring aka Apparat, που οι τρεις τους αποτελούν τους Moderat, ίσως το πιο "εμπορικό" όνομα της 2ης ημέρας Reworks. Oι Βερολινέζοι άρχισαν με ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια τους, το Rusty Nails, και αμέσως ο κόσμος που είχε γεμίσει ασφυκτικά τον εξωτερικό χώρο του fest ξεκίνησε να κουνιέται στους ρυθμούς τους. Συνδιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα μίγμα μουσικών ειδών, όπως glitch, dub, techno, idm, dubstep oι Moderat έπαιξαν κατά βάση tracks από το φανταστικό ομώνυμο album τους που κυκλοφόρησαν μέσω της Bpitch Control στο 2009 και χαρακτηρίστηκε από τα καλύτερα της περσινής χρονιάς. Στην περίπου μιάμιση ώρα που ήταν on stage τα έσπασαν και έφτασαν το Reworks ίσως στο peak της 2ης μέρας του, ενώ φαντάζεστε ότι ο περισσότερο χαμός έγινε στο Νew Error που συγκλόνισε!

Κι αφού το ρολόι έδειχνε μετά τις 4 και πραγματικά σε κάθε χώρο της Βίλκας γινόταν το αδιαχώρητο ανέβηκε μετά τους Moderat στην σκηνή μια τύπισσα και ξεκίνησε να παίζει μουσικές και σε λίγο δίπλα της πήγε ο Casey Spooner, το ήμισυ των Fischerspooner. O άνθρωπος αυτός δεν άγγιξε απολύτως τίποτα στην μουσική, παρά μόνο χόρευε και κάποιες στιγμές ξαφνικά έκοβε την μουσική και απευθυνόταν μέσω mic στο κοινό. Πολύ κατώτερο το set αυτού που περιμέναμε, καθότι αρκέστηκε ο νεοϋορκέζος Spooner σε ρόλο κομπάρσου, καθώς ούτε το show που άλλες φορές παρουσιάζει μας επιφύλαξε. Έτσι κάναμε μια βόλτα προς τo Club όπου βρίσκονταν Miss Kittin και Heidi, ενώ φεύγοντας περάσαμε κι από το Lab όπου ο Ison έκλεινε την μεγάλη αυτή 2ήμερη γιορτή μέχρι το πρωί. Ο κόσμος ακόμη ήταν εκεί και χόρευε! Μακάρι να συνεχίσει έτσι και ακόμη καλύτερα το αγαπημένο Reworks!

No comments: