Monday 20 September 2010

Reggae Roots (Manuva)

Roots Manuva meets Wrongtom Duppy Writer [BD165-CD-2010]

Τι είναι αυτό? Reggae roots (manuva)? Ναι είναι. Είναι ένα καινούργιο κομμάτι, κάτι σαν intro σε λάθος θέση και 11 remakes παλαιότερων κυκλοφοριών του κύριου Rodney Smith από τον κύριο Wrong Tom, όποιος και αν είναι αυτός, σε roots, dancehall και digidub μονοπάτια αλλά που δεν ακούγονται σαν remakes.

Ακούγονται σαν να προήλθαν από ένα εναλλακτικό σύμπαν, όπου ο Roots Manuva έχει τζίβες μέχρι το πάτωμα, γεννήθηκε και έδρασε στην Jamaica κάπου ανάμεσα στο '70 με '80κάτι, οι ηχογραφήσεις αυτές χάθηκαν, τις ανακάλυψε ο Roots Manuva από το εδώ σύμπαν και τις ρεμίξαρε στον γαμάτο του ήχο που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε!

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, πολύ προσεγμένη παραγωγή αλλά...δεν αποτελεί τρελή έκπληξη, μιας και ο ήχος του Smith είναι νοτισμένος με dub μέχρι το κόκκαλο. Αλλά...πολύ ήλιος. Δεν έχει ούτε το σκοτάδι, ούτε την σκόνη, ούτε την αστική όμορφη ασχήμια στην οποία μας έχει καλομάθει τόσο καιρό με διαμάντια τύπου Slime and Reason και Run Come Save Me και και και... Το σοφό δελτίο τύπου βέβαια προειδοποιεί, δείτε το σαν ευχάριστο καλοκαιρινό διάλειμμα λέει, μην το πάρετε και πολύ στα σοβαρά ανέκδοτο είναι, κάτι να σας κρατά συντροφιά μέχρι να σκάσει ξανά ο Manuva με το πραγματικό του σκοτεινό πρόσωπο...Ωραία τα λέει.

Αλλά δεν θα το αγοράσω (παρόλο που το εξώφυλλο από τον σχεδιαστή της Greensleeves, Τony McDermott, μπορεί να σταθεί σαν λόγος από μόνος του για να το έχεις στην δισκοθήκη) θα το ξεχάσω μετά από δύο μήνες σε κάποια άκρη του σκληρού μου δίσκου και μυρίζει λίγο παραπάνω marketing από ότι πρέπει για τα γούστα μου. Παρόλα αυτά, ακούγεται πολύ ευχάριστα και επιτέλους μπορώ να ακούω Roots Manuva στη διαπασών χωρίς να παραπονιέται η Μαρία η κομμώτρια, που της αρέσει ο Μanu Chao και λίγο ο Bob Marley.

YΓ Tώρα που αναφέρθηκε το όνομα του Tony McDermott, να αναφέρω ότι σύντομα κυκλοφορεί βιβλίο (αν δεν κυκλοφόρησε ήδη) υπ' ευθύνη του κύριου Al Fingers με τα πρώτα 100 εξώφυλλα της Greensleeves και με σχετικές συνεντεύξεις...Yummy!

A review by The Plughead

No comments: