Tuesday 14 September 2010

Reworking it 2010!

Στις 17-18 Σεπτέμβρη η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το Reworks, το σημαντικότερο φεστιβάλ αστικής μουσικής και τέχνης τα τελευταία χρόνια στην Β.Ελλάδα και ένα εκ των δημοφιλέστερων στα Βαλκάνια! Έρχεται φέτος πολύ ανανεωμένο, φρέσκο και θα φιλοξενήσει μερικά απο τα πιο δημοφιλή ονόματα διάφορων μουσικών προτιμήσεων και ρευμάτων με σύνολο 70++ καλλιτεχνών και πολλών happenings.

Με το μότο Music For All η διοργανώτρια ομάδα των Nonn θέλει να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα στο φετινό Reworks καθώς φέτος για πρώτη φορά το Reworks φιλοξενεί καλλιτέχνες από πολλά διαφορετικά φρέσκα μουσικά κινήματα καλύπωντας με αυτό τον τρόπο και τον πιο απαιτητικό ακροατή/θεατή. Το Reworks φέτος έρχεται πιο πλήρες και αρτιμελές από κάθε άλλη χρονιά καθώς οι συνεργασίες του με το Electron Festival της Γενεύης και το Βios της Αθήνας βοήθησαν στο να ακουστούν καλλιτέχνες όχι τόσο ευρέως γνωστοί στο ελληνικό κοινό.

Οι γνωστοί άγνωστοι Sven Vath, Heidi, Miss Kittin, Parov Stelar, Fischerspooner θα εμφανιστούν και φέτος στο διήμερο fest καθώς το κοινό της Θεσσαλονίκης τους αγαπά και τους στηρίζει εδώ και αρκετά χρόνια. Εδώ θα αναφερθούμε στους καλλιτέχνες που έρχονται για πρώτη φορά στο Reworks και πιστέυουμε οτί θα έχουν ενδιαφέρον από τη δική μας μουσική σκοπιά.

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά δίδυμα των τελευταίων χρόνων που έρχεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι φυσικά οι θρυλικοί Rob Brown & Sean Booth a.k.a. Autechre. Eπί σειρά ετών οι κυκλοφορίες τους στην Warp εξέλιξαν πολύ τον idm ήχο και όλη την φιλοσοφία που επικρατεί γύρω από αυτήν την σκηνή θέτoντας τις βάσεις ίσως για τις επόμενες γενιές παραγωγών. Γενικά ο ήχος τους δεν μπορεί να περιγραφεί μέσα σε όρους και μουσικά είδη, καθώς οι επιρροές τους είναι ανεξάντλητες και τα live τους αποτελούν μοναδική εμπειρία! Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και την συνέντευξη που έδωσαν στο Avopolis για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες. Επίσης ακριβώς μετά τους Autechre θα εμφανιστεί ο Rob Hall μέλος της κολλεκτίβας Gescom ο οποίος συνοδέυει πάντα τους Autechre σε όλο τον κόσμο με τα ενεργητικά dj sets του και ακριβώς πριν τους Autechre μοναδική στιγμή θα αποτελέσει σίγουρα το live του Byetone για τον οποίο θα βρείτε πολλές πληροφορίες εδώ. Όλα αυτά στο Reworks Air Stage από τις 00.30 μέχρι τις 04.00 που τελειώνει το σετ του Rob Hall.

Για την Παρασκευή το πλέον αξειοσημείωτο live act που περιμένουμε με ανυπομονησία είναι αυτό του Gonjasufi. O Randy Johnson είναι σίγουρα η πιο αινιγματική φιγούρα που έχει σκάσει μέσα στο 2010, το άλμπουμ φωτιά που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό ''Sufi and the Killer'' είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησε μέσα στο έτος με βαθιές επιρροές από την τούρκικη παραδοσιακή μουσική, το ισπανικό psy funk και γενικά την ψυχεδελική περίοδο των 60's-70's. Aυτήν την στιγμή βρίσκεται στην πρώτη του περιοδεία και παρόλα τα μυστήρια που εξελίσσονται γύρω από την φυσιογνωμία του δεν παύει να δίνει εκρηκτικά live δημιουργώντας στον θεατή ένα μυστικυστικό συναίσθημα λές και είσαι σε ινδιάνικη τελετή στην καυτή έρημο της Καλιφόρνια!! Μαζί του φυσικά θα είναι και ο εξωφρενικός Gaslamp Killer, ο οποίος θέλω να ελπίζω οτί θα είναι σε καλή μέρα γιατί μπορεί να τον ακούσεις να σε ξεσηκώσει και να χτυπιέσαι σαν χταπόδι αλλά έχεις τις ίδιες πιθανότητες να τον ακούσεις και να του πετάς ντομάτες, θα δείξει..

Μία εξίσου σημαντική προσθήκη στο line up του Reworks είναι ο frontman των ιστορικών Dead Can Dance Brendan Perry, ο οποίος έρχεται με αφορμή το tour της παρουσίασης του δίσκου του Ark σε ένα Live που θα περιλαμβάνει και υλικό από την δισκογραφία των Dead Can Dance. Επιπλέον παρουσίες που θα έχουν μπόλικο ενδιαφέρον είναι αυτές των Moderat, Agoria διαβάστε εδώ, όπως επίσης οι Kraak & Smaak με αρκετά breakbeats, αρκετή δόση funk και electronica, ενώ ο Ηash ιδρυτής του ιντερνετικού Samurai FM o οποίος θα παρουσιάσει ένα set εμπνευσμένο από την πρώιμη Italo Disco και House.

Aκόμη αυτο που μου κέντρισε την προσοχή ίσως πιο πολύ απ' όλα τα ονόματα του φετινού Reworks είναι η σημασία που δίνουν οι διοργανωτές στην ελληνική σκηνή. Πολλοί Έλληνες θα εμφανιστούν φέτος με μικρή σχετικά πορεία στην ελληνική δισκογραφεία, αλλά με αξιοσημείωτες δουλειές. Μερικοί από αυτούς είναι ο Silly Boy, η May Roosevelt, οι αγαπημένοι μας Liebe και οι Expert Medicine, oι οποίοι φέτος κυκλοφόρησαν τις πρώτες τους δισκογραφικές δουλειές. Ο πρώτος με βάση την Αθήνα και την νεοιδρυθίσα Just Gazing Records έβγαλε έναν πραγματικά πολύ καλό δίσκο με αναφορές στους Bowie, Arthur Russell. Η Μay Roosevelt από την άλλη είχε μία πολύ καλή χρονιά και είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στην φετινή συνάντηση της Red Bull Music Academy στο Λονδίνο εκπροσωπόντας εκεί την Ελλάδα.

Το φετινό Reworks διεξάγεται στην περιοχή της Βίλκα σε 4 σκηνές με τα εισητήρια να κοστίζουν 30eu για την Παρασκευή, 26eu για το Σάββατο και το εισήτηριο διημέρου θα στοιχίζει 45eu. Για περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ, για μέρη διανομής ειστηρίων κ.ά. επισκεφτείτε το site του φεστιβάλ. cheers!

No comments: