Wednesday 2 June 2010

Dubkasm - Transform trilogy (Transform I, Transformed in Dub, Transform I-Remixed)

Οι Dubkasm(url/myspace) έγιναν στον κόσμο της reggae ιδιαίτερα γνωστοί και αγαπητοί πέρσι (2009) με το ντεμπούτο τους άλμπουμ "Transform I", που χαρακτηρίστηκε από πολλά μέσα που ασχολούνται με το είδος ως ο καλύτερος reggae δίσκος της χρονιάς. Όχι κι εύκολο ε? Από το Bristol (πού αλλού?) οι παιδικοί φίλοι, dj Stryda και ο σαξοφωνίστας Digistep, έφτιαξαν αυτό το διαμάντι της σύγχρονης roots-reggae που κέρδισε σίγουρα το σεβασμό από μεγάλη μερίδα του κοινού. Τα κομμάτια δουλευόντουσαν χρόνια σε dub κυρίως φόρμες, ενώ προστέθηκαν vocals από τους Dub Judah, Ras B, Levi Roots και Afrikan Simba.

Ας έρθουμε στο 2010, και λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του "Transform I", κυκλοφόρησε το "Transformed In Dub", ουσιαστικά στις dub εκδοχές από τον Digistep που αυτό το διάστημα ήταν στη Βραζιλία απ' όπου κατάγεται εν μέρει, ενώ όπως εξηγεί και στη συνέντευξή του παρακάτω, το σκεπτικό ήταν να αναδειχτούν οι dub ήχοι όπως δεν ακούστηκαν στο πρώτο δίσκο.

Και μετά και από αυτό κλείνουν την τριλογία με ένα καταπληκτικό δεύτερο ρεμίξ δίσκο Dubkasm - Transform I-Remixed, αυτή την φορά σε dubstep ρυθμους.. Συγκεκριμένα ζήτησαν από μεγάλα ονόματα της dubstep από το Bristol να συμβάλλουν προσφέροντας ο καθένας την dubstep εκδοχή κάποιων κομματιών! Έτσι, Pinch, Peverelist, Appleblim & Gatekeeper, Headhunter, Guido, Gemmy, RSD, Hyetal, Forsaken και Jakes ακούγονται στον 3ο αυτό δίσκο που ακόμη και στο στάδιο της dubstep τα τραγούδια διατηρούν κατά κάποιον περίεργο τον reggae χαρακτήρα τους και την roots αισθητική τους.

Ακολουθεί μια ωραία συνέντευξη των Dubkasm χωρισμένη σε 2 κομμάτια.
Part 1
Part 2

No comments: