Tuesday 9 February 2010

A special 24hour live tribute to Jay Dee by dj Booker!

Αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ο DJ Booker ετοιμάζει ένα 24ωρο live special tribute σε έναν απο τους μεγαλύτερους και πιο καινοτόμους παραγωγούς - μουσικούς στην σύντομη ιστορία του Hip-Hop. O λόγος για τον αξέχαστο J Dilla a.k.a. Jay Dee και η αφορμή για την αυριανή extended αφιερωματική εκπομπή η επέτειος της μέρας που έσβησε ο James Dewitt Yancey, όπως είναι το αληθινό του όνομα. Το 24ωρο live αφιέρωμα ξεκινάει το βράδυ της Τρίτης 2 ώρες μετά τα μεσάνυκτα, μετά δηλαδή την εκπομπή του Researcher, και ολοκληρώνεται στις 02.00 βράδυ Τετάρτης.

Γεννημένος στις 7 Φεβρουαρίου του 1974 από γονείς μουσικούς, μεγάλωσε και πέρασε σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής του στο Detroit των ΗΠΑ, πόλη γνωστή για τον underground χαρακτήρα της. Ο ιδιαίτερα ταλαντούχος J Dilla από νωρίς ξεχώρισε για τις ικανότητές του κάνοντας παραγωγή, παίζοντας keyboars, drums, bass, sampler και φυσικά κάνοντας rap. Από τα πρώτα του χρόνια η μεγάλη του αγάπη ήταν η μουσική και για αυτό συνέλλεγε όσους περισσότερους δίσκους μπορούσε, μίξαρε, έγραφε, τραγουδούσε, με αποτέλεσμα να κάνει από νωρίς τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μουσικής. Συγκεκριμένα το 1992 ο Amp Fiddler εντυπωσιάστηκε από τα skills του Jay Dee και τον προσέγγισε, βάζοντάς τον έτσι στο μουσικό μονοπάτι. Εκείνα τα χρόνια δημιούργησε το 1st Down, ένα hip hop project με τον MC Phat Kat, και λίγο αργότερα τους Yesteryearz.

Γρήγορα η αξία του αναγνωρίστηκε με αποτέλεσμα να γράφει, να κάνει remix και να συμμετέχει σε albums και συλλογές γνωστών ονομάτων της εποχής, όπως Busta Rhymes, De La Soul, Janet Jackson, Pharcyde, Q Tip, A Tribe called Quest κλπ. Mάλιστα το '97 η Janet Jackson κέρδισε το βραβείο Grammy με το single Got 'til it's gone που της "χάρισε" ο J Dilla. Tότε o J D ήδη είχε δημιουργήσει με 2 άτομα που μεγάλωσαν μαζί του στο Detroit, τους Baatin και T3, τους Slum Village. Eπίσης ήταν εκ των δημιουργών της εξαιρετικά πετυχημένης κολλεκτίβας Τhe Soulquarians, όπου συμμετείχαν πολύ γνωστά ονόματα κυρίως της funk και soul, ενώ κάθε μία από τις 7 κυκλοφορίες ως το 2002 έγινε ανάρπαστη. Το 2001 ο J D κυκλοφορεί το single Fuck the Police με το πρώτο του solo album Welcome 2 Detroit να ακολουθεί. Τότε είναι που αποφασίζει να χρησιμοποιεί το J Dilla περισσότερο από το Jay Dee και υπογράφει στην ΜCA Records, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από την Geffen Recs, μελος της Universal Music! Έτσι το album που ετοίμασε δεν κυκλοφορεί ποτέ και παρά την συνεργασία του με τους αγαπημένους του παραγωγούς Madlib, Pete Rock, Ηi-Tek κ.α. με τον ίδιο να διαλέγει το ραπ.

Eπόμενή του δισκογραφική δουλειά το 2003 με το Ruff Draft σε βινύλιο από το γερμανικό label Groove Attack. Εκείνη την στιγμή ο Madlib τον καλεί στο L.A., σχηματίζουν μαζί τους Jaylib, προερχόμενο από τα names των δύο καλλιτεχνών, κυκλοφορούν το album Champion Sounds στην Stones Throw και ξεκινούν περιοδεία. Kάπου εκεί φαίνεται ότι ο J D αρχίζει να καταλαβαίνει το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί, συγκεκριμένα το 2005 όταν γυρίζει την Ευρώπη, όταν κι αρχίζει η περίοδος φθοράς του. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2006, ημέρα γεννεθλίων του κυκλοφορεί το album του Donuts, με τον J Dilla να φεύγει από την ζωή 3 μέρες αργότερα στο σπίτι του στο Los Angeles έπειτα από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 32 ετών.

Πίσω του όμως άφησε και ολοκληρωμένες ή μη κυκλοφορίες και συνεργασίες, κάποιες από τις οποίες αργότερα δώθηκαν στο κοινό, όπως το πολύ ωραίο album του Jay Stay Paid, released on 2009 από την Nature Sounds, ή το Jay Love Japan με μια περίεργη, αδιευκρίνιστη διαδρομή να το χαρακτηρίζει. Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της hip hop σκηνής καλλιτέχνη, όλοι κατάλαβαν το κενό που άφηνε πίσω του, όπως και τις δύο κόρες του. Aξίζει να σημειωθεί ότι η μητέρα του ίδρυσε το J Dilla Foundation, σκοπός του οποίου είναι η καταπολέμηση της ασθένειας που σκότωσε τον J D. Πάρα πολλά tribute έγιναν ανά τον κόσμο ως φόρος τιμής στον James Dewitt Yancey, και όλοι θα τον θυμόμαστε σαν έναν από τους πιο χαρισματικούς και επιδραστικούς καλλιτέχνες του hip hop.

// Tune in on Wednesday 10th of February 2010 on Paranoise Radio and Enjoy the special live tribute radio show to J Dilla by dj Booker //

4 comments:

Anonymous said...

respect

Anonymous said...

treloooooO!!!!!
a re Paranoise tha mas kaneis ksenichtides!!!!! mpravo!

Anonymous said...

υπέροχο, χαίρομαι πολύ που πρόλαβα να το δω εγκαίρως!! Dj Booker...** :)

Anonymous said...

gamo skiniko yo yo yoooooo
dkrased