Saturday 27 February 2010

Report from the Temper Trap live in Copenhagen

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κοπεγχάγη είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα ανέλπιστα καλό live μιας από τις πλέον ανερχόμενες indie/alternative rock bands στον κόσμο! Αν και δεν είμαι fan του alternative, οι Τemper Trap δεν με άφησαν ούτε στιγμή αδιάφορο στην μιάμιση ώρα που έπαιξαν στο Vega Natklub, το σημαντικότερο liveάδικο στην πρωτεύουσα της Δανίας. Η μπάντα από την Melbourne της Αυστραλίας έχοντας κυκλοφορήσει το πρώτο της album Conditions μόλις το καλοκαίρι του 2009, έχει καταφέρει μέσα σε έναν χρόνο να γίνει παγκοσμίως γνωστή στρέφοντας τα φώτα πάνω τους! Έχουνε ήδη κλείσει γύρω στις 50-60 live εμφανίσεις μέχρι τον Ιούλιο με πάρα πολλές από αυτές να είναι ήδη sold out, ενώ θα συμμετέχουν και σε κάποια από τα γνωστότερα festivals στον κόσμο, όπως το Roskilde, το T in the Park στην Glasgow, το Pinkpop στην Ολλανδία και άλλα 4-5 μεγάλα fests στις US. Όνειρο των Τemper Trap άλλωστε, όπως δηλώνουν κι οι ίδιοι, να γίνουν mainstream. Aς πάμε όμως στο συγκρεκριμένο live...

Κοντά στο κέντρο της κάτασπρης και παγωμένης Κοπεγχάγης με το θερμόμετρο να δείχνει -6, το Vega την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου από νωρίς είχε ασφυκτικά γεμίσει με περισσότερα από 1000 άτομα, άλλωστε ήταν sold out πολύ καιρό πριν και οι 2 live εμφανίσεις των Temper Trap. Είχαμε την τύχη να μας επιτραπεί η είσοδος στον χώρο μόλις έμαθαν ότι ήμασταν tourists from greece -πράγμα σπάνιο για live στην Ευρώπη-, αν και φάγαμε ένα κράξιμο αρχικά για την πτώχευση του ελληνικού "κράτους"... To liveάδικο ήταν πολύ όμορφο σαν χώρος, ζεστός και φιλόξενος, πολύ διαφορετικός βέβαια από τα ελληνικά live stages, με τους Δανούς και τις Δανέζες να το ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο.

Όταν οι Τemper Trap ανέβηκαν στην σκηνή του Vega Natklub επικράτησε ένας παροξισμός με πολύ θερμό καλοσόρισμα από το κοινό, δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι τους ακούνε και τους λατρεύουνε. Η 4μελής μπάντα μετά από ένα 5λεπτο intro track όπου ένα ένα τα όργανα έμπαιναν, γρήγορα ανέβασε την ένταση τραγουδώντας όλες τις επιτυχίες της που περιέχονται στο Conditions. Ηγετική φυσιογνωμία ο εκπληκτικός frontman vocalist και guitarist των Temper Trap ινδονήσιος Dougie Mandagi. Πραγματικά πάαααρα πολύ ταλαντούχος ο δημιουργός της μπάντας, με απίστευτες φωνητικές ικανότητες που χρόνια ίσως είχανε να φανούν από κάποιον τραγουδιστή, έβγαζε και μετέδιδε μία ανεξάντλητη ενέργεια και ενθουσιασμό. Τα έσπαγε, τα έσπαγαν καλύτερα, μιας και οι υπόλοιποι 3 μουσικοί και ο ένας session guitarist παρουσίαζαν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα, με γεμάτο δυνατό ήχο, τέλειες κιθάρες, δυναμικά drums και πολύ καλή διάθεση. Το κοινό που ηλικιακά δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό indie κοινό, χοροπηδούσε, τραγουδούσε και χειροκροτούσε συνεχώς την αγαπημένη του -προφανώς- μπάντα. Ιδιαίτερα στα πιο γνωστά κομμάτια των Temper Trap, κάποια από τα οποία ξεχώρισα κι εγώ, το Rest που ήταν το πρώτο ουσιαστικά κομμάτι τους που έπαιξαν, το Down River που ξεσήκωσε τους Δανούς, τα Science of Fear, Fader, Sweet Disposition, καθώς και το συμπαθητικό Drum Song. Μόνο βαρετό σημείο κανά 2 μπαλάντες τους που με αηδιάζουν, αλλά είναι μέσα στο mainstream altern rock κι αυτές... Μετά από μιάμιση ώρα live, κατά τις 23.30, η συναυλία έφθασε στο τέλος της με τον frontman να παίζει solo drums και νερά να πετάγονται από την σκηνή προς το κοινό των Temper Trap.

2-3 προτάσεις τώρα για όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Κοπεγχάγη ή το Βερολίνο. Μην παραλείψετε την επίσκεψη στην αυτόνομη κοινότητα της Christiania σχεδόν στο κέντρο της Κοπεγχάγης, όπου πέρα από την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά -είναι χτισμένη πάνω σε νησάκια- και τον φιλόξενο κόσμο της προσφέρει και ποικιλλία καλών προϊόντων! Ενώ στο αγαπημένο μου Berlin που μοιάζει να πήζει στην techno, για όσους γουστάρουν dub/dubstep επισκεφθείτε ένα πολύ πολύ ψαγμένο μαγαζάκι-gallery κατά κύριο λόγο, το Dubcafe at Shangl Hangl στην Neukoelln Κυριακές από τις 16.00 και μετά. 2 dj's -oι Dubspin από την Βρέμη- παίζουν μόνο με βινύλια πραγματικά πολύ καλές dubιές σε ένα φιλόξενο περιβάλλον με επίσης ωραίες μυρωδιές στον χώρο... Ενώ άλλη μία εναλλακτική πρόταση, στην Hackescher Markt επισκεφθείτε ένα bar without name μπαίνοντας σε μία στοά και θα αποζημιωθείτε σίγουρα! Τέλος το dj set του Crazy B από τους Birdy Nam Nam που παρακολουθήσαμε στο πολύ ωραίο club ICON του Βερολίνου την Παρασκευή 19/2 δυστυχώς δεν είχε κάτι το αξιοσημείωτο. Αυτά εν πολλή συντομία από την υπέροχη παγωμένη κεντρική Ευρώπη.

No comments: