Saturday 6 February 2010

Massive Attack - Heligoland

Υπάρχουν φορές που χρειάζεται να ακούσεις έναν παλιό, γνώριμο ήχο για να μπορέσεις να αισθανθείς τόσο οικεία όσο τότε που τον πρωτοάκουσες. Μια φωνή, ένα μουσικό κομμάτι και παρόμοια παραδείγματα έρχονται σε όλους μας. Εκεί βρίσκονται και οι Massive Attack για όσους άκουσαν ηλεκτρονική στην εφηβεία τους.

Μετά από εφτά χρόνια απουσίας από τις αφίξεις της ηλεκτρονικής μουσικής (με τελευταίο album 100th Window) οι Massive επιστρέφουν με δυναμισμό και διαφοροποίηση. Το τελευταίο τους album ονομάζεται Heligoland (Virgin Records) και πήρε το όνομά του από το αντίστοιχο Γερμανικό αρχιπέλαγος. Ο δίσκος συμπεριλαμβάνει συνεργασίες στα φωνητικά με τους: Horace Andy, Tunde Adelbimpe, Hope Sandoval, Guy Garver Martina Topley Bird και με τον Damon Albarn. Ο Adrian Utley, κιθαρίστας των Portishead, συμμετέχει στο "Saturday Come Slow" ενώ ο Damon Albarn δημιούργησε το synth bassline του "Splitting the Atom" και του "Flat of the Blade" τα οποία και ηχογράφησε κι αυτός μαζί με την μπάντα.

Έχουμε να κάνουμε με ένα πολυσυλλεκτικό δίσκο, τόσο στην ιστορία του σχήματος όσο και στην ιστορία της ηλεκτρονικής. Βέβαια τα γούστα των ακροατών θα κρίνουν το αισθητικό αποτέλεσμα διαφορετικά. Θα πρέπει να αναφερθεί πως τα BPMs έχουν ανεβεί, ο ήχος έχει περισσότερη ομοιογένεια με μικρότερου έυρους κιθαριστικές εξάρσεις και εφέ ενώ τέλος τα φωνητικά ανήκουν σε άλλο επίπεδο. Τρομπέτες, κρουστά, κλασσικές κιθάρες και χάλκινα καλύπτονται με το ηλεκτρονικό στύλ των Massive και φαντάζουν απόκοσμα, όπως στο soundtrack του Matrix Reloaded από Juno Reactor. Φοβερά ατμοσφαιρικό, γεμάτο απαισιοδοξία (σίγουρα Massive), γεμάτα μπάσα, καθαρές μελωδίες και ένα γενικότερο κλίμα που θυμίζει αρκετά Massive Attack μαζί με UNKLE και Gorillaz. Ακούγεται παράδοξο αλλά είναι αξιοπρόσεκτη η επιρροή των collaborations σ αυτό το CD.

Προσωπικά είχα καιρό να ακούσω κάτι τόσο οικείο και ταυτόχρονα φρέσκο. Οι Massive χαράζουν για ακόμη μια φορά μουσικά μονοπάτια που θα ακολουθήσουν πολλοί - κι όχι γιατί είναι ένα εκπληκτικό CD αλλά επειδή γνωρίζουν να γράφουν μουσικές που πατάνε επάνω στις συνειδήσεις και τις αναμνήσεις των ανθρώπων.
Tracklist
1. "Pray for Rain" (vocals by Tunde Adebimpe)
2. "Babel" (vocals by Martina Topley-Bird)
3. "Splitting the Atom" (vocals: Grant Marshall, Horace Andy and Robert Del Naja)
4. "Girl I Love You" (vocals by Horace Andy)
5. "Psyche" (vocals by Martina Topley-Bird)
6. "Flat of the Blade" (vocals by Guy Garvey)
7. "Paradise Circus" (vocals by Hope Sandoval)
8. "Rush Minute" (vocals by Robert Del Naja)
9. "Saturday Come Slow" (vocals by Damon Albarn)
10. "Atlas Air" (vocals by Robert Del Naja)

No comments: