Friday 24 July 2009

Ed Banger Records/Ομιλείτε την γαλλικήν?

Το Παρίσι, ο πύργος του Άιφελ, η Μονμάρτη,η Παναγιά των Παρισίων, τα απαίσια βρωμερά τυριά, τα κρασιά με τα περίεργα ονόματα και οι κάτοικοι-μανιώδεις καπνιστές με τις φιλοσοφικές τάσεις απαρτίζουν τη Γάλλια στο μυαλό των περισσοτέρων από μας. Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα για τη χώρα αυτή, ομολογουμένως όμως, κάπως θολή.

Είναι παράξενος λαός, με παράξενα και πολύ εκκεντρικά γούστα πρέπει να πω. Είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετούς γάλλους, συγγένεψα κιόλας με έναν! Σας διαβεβαιωθώ πως είναι απείρως δημιουργικοί, εγωκεντρικοί και με κανένα αίσθημα ομόνοιας και αδελφικότητας μεταξύ τους. Πραγματικά όμως τα περισσότερα δημιουργήματα τους, σχεδόν σε όλες τις τέχνες, είναι αξιοπρόσεκτα και πολλές φορές αξιοθαύμαστα.

Εννοείται και στην μουσική—φτάνει μόνο να θυμηθούμε τις δεκαετίες από το ’30 έως και το ’70. Στις επόμενες δεκαετίες όμως η απουσία της Γαλλίας από τα μουσικά, κυρίως, δρώμενα έγινε αισθητή. Τόσο που συζητήθηκε και αργά, σχεδόν νωχελικά έσβησε το όλο θέμα μαζί με τις προσδοκίες του κοινού για ανάκαμψη της γαλλικής μουσικής σκηνής. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 αρχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα με πολύ ηπίους ρυθμούς. Η Γαλλία ανακάμπτει σταδιακά, κερδίζοντας έδαφος με την ηλεκτρονική μουσική αυτή τη φορά με τους Daft Punk. Αυτή η ανάκαμψη θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη των ‘90s. Μετά έρχεται μια περίοδος στασιμότητας και πάλι. Ώσπου το 2002 ιδρύεται η Ed BangerRecords.

Η δισκογραφική αυτή εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια κατακλύζει τα dancefloors με τις αφίξεις της, ήταν αρχικά θυγατρική εταιρεία της Headbanger Records μα στη συνεχεία αποσπάστηκε. Ιδρυτής της είναι ο Pedro Winter ο όποιος βεβαία είναι και παραγωγός στο label με το όνομα Busy P. To label έχει στο roster του μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα στη σκηνή της techno όπως είναι οι Justice, Uffie, So Me, DSL, Sebastian, Mr. Flash, Mr. Oizo, Krazy Baldhead, Feadz, Dj Mehdi, Vicarious Bliss και αρκετούς ακόμα. Την δημοτικότητά της, αύξησε το 2007 με το ντεμπούτο(στην ed banger) single των Justice - Never Be Alone. Το κομμάτι βασίστηκε σε ένα τραγούδι της indie-electro μπάντας Simian(αφίχθηκε το 2002), μέλη της οποίας σχημάτισαν κάποια χρόνια αργότερα τους Simian Mobile Disco (deep house/techno σχήμα). Η αλήθεια βέβαια είναι πως το εν λόγω κομμάτι είχε εκδοθεί από την International Deejay Gigolos το 2004, μετά από προσωπική επιλογή του ιδίου του Dj Hell και είχαν «κοπεί» 20.000 βινύλια (δεδομένης της ταχύτητας των νέων κυκλοφοριών της ηλεκτρονικής μουσικής, θεωρείται σχεδόν πλατινένιος!). Σταδιακά λοιπόν, η δισκογραφική γνώρισε και γνωρίζει την επιτυχία και την δημοσιότητα.

Μήπως όμως αυτό το ρεύμα, που μερικοί αποκαλούν nu rave, είναι μια φούσκα και τίποτα παραπάνω? Η μουσική τους, αναντίρρητα, πουλάει τρελά, έχουν ωραίες μελωδίες, δυνατό beat και έντονο συναίσθημα. Πολλοί όμως κατηγορούν τόσο τους djs-παραγωγούς όσο και την ίδια την δισκογραφική ότι έχει μπει σε ένα mainstream μονοπάτι αντιγράφοντας μεγάλα ονόματα του χώρου όπως είναι οι Daft Punk (κατηγορία που επισκιάζει κυρίως τους Justice). Θα σας παρουσιάσω μερικά δεδομένα και τα συμπεράσματα θα είναι δικά σας.

Ο ιδρυτής Pedro Winter (Busy P) ήταν επί χρόνια manager των Daft Punk (1996-2008).

Οι Justice έχουν δηλώσει πως ο χαρακτηρισμός του ρεύματος ως nu rave δεν τους καλύπτει, δεν τον ασπάζονται και προτιμούν το new big beat ως τίτλο του είδους τους.

Η Ed Banger αναγνωρίζει πως το κίνημα αυτό υπάρχει και πως τα ενδιαφερόμενα κοινά είναι μεταξύ 17 -24 (βλ. αγοραστική δύναμη)

Ο Busy P μόλις πριν από 4 μήνες εγκαινίασε το επίσημο online κατάστημα της δισκογραφικής, το οποίο εμπορεύεται δίσκους, συλλεκτικές εκδόσεις, limited μπλουζάκια, αφίσες και πολλά αλλά σε υψηλότατες τιμές.

Ένας από τους σκοπούς της ed banger είναι να προμοτάρει το καλό graphic design στους δίσκους.

Ο πατέρας του Busy P, καθως και ο ιδιος, είναι ζωγράφος και illustrator/graphic designer.

Οι Justice έχουν ανοίξει τους Daft Punk σε Live set των τελευταίων.
Στους άμεσα συνδεόμενους εξωτερικούς συνεργάτες του label είναι και ο σκηνοθέτης Romain Gavras.

Ο Mr. Oizo εξέδωσε μέσω της ed banger το τελευταίο του album “Transexual EP” μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

Ο Mr. Oizo είναι και σκηνοθέτης (αν θυμάστε το track “Flat Beat” για τη διαφήμιση της Levi’s με το κατακίτρινο αρκουδάκι ονόματι Flat Eric να κάνει βόλτες με ένα αυτοκίνητο κουνώντας το κεφάλι του… είναι δικό του δημιούργημα όλο το concept)

Η Ed Banger δεν έχει συνεργαστεί με άλλους σκηνοθέτες παρά μόνο με τους δυο προηγούμενους.

Συνοψίζοντας, μήπως η δισκογραφική εταιρεία καπηλεύεται το παρελθόν των μελών της? Μήπως σφετερίζεται τις επιτυχίες κάποιων άλλων? Μονός της στόχος είναι τα λεφτά και τίποτε παραπάνω? Μήπως κολακεύεται από τις φήμες και τις χρησιμοποιεί για το συμφέρον της?

Έστω ότι η απάντηση είναι όχι. Τότε μιλάμε για μια δισκογραφική εταιρεία - κολεκτίβα καλλιτεχνών που θέλει απεγνωσμένα να βγάλει τη γαλλική σκηνή προς τα έξω μακριά από τα σκ@τα του David Guetta και να συναγωνιστεί σε κουλτούρα και ποιότητα την Kitsune records, χωρίς να ξοδεύει άπειρα χρήματα λόγω γνωριμιών.Αν η απάντηση όμως είναι ναι, τότε μιλάμε για μια δισκογραφική εταιρεία η όποια ξέρει τόσο καλά το marketing και το promotion που μπορεί να πουλήσει γούνα μινκ σε μαμούθ στον αρκτικό κύκλο.

Όπως και να έχει η μουσική τους είναι εκπληκτική και ευχάριστη…so, why not?

4 comments:

pavlos/alfapi said...

k kati mou myrize exarxhs... super arthro man. xekatharises plhros to topio... eisai pragmatikos sherlock
!!

image said...

thnx m8!!an kai ema8a apopse oti oi justice apoxwrhsan apo thn en logw diskografikh kai phgan se kapoia allh...den to xw checkarei alla to daimonio mualo mou kati 8a skarfistei!xaaxaa!cheers

Anonymous said...

efygan oi justice apo thn ed banger??
strange!

Anonymous said...

fwtia kai lavra stous atheous Justice/nik