Tuesday 21 July 2009

Special Musick for Special People

Ένα από τα καλύτερα label της Γερμανίας, η Shitkatapult, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει, να στήσει, μία ιδιότυπη και δυναμική electro σκηνή με αρκετές επιρροές από punk, techno, idm αλλά και pop ή πιο dance ήχους. Πραγματικά πολλές από τις κυκλοφορίες της είναι αρκετά ανατρεπτικές και πρωτότυπες, δύο από αυτές μάλιστα προτείνονται σήμερα εδώ, που είναι κι από τις πιο πρόσφατες της εταιρείας, η οποία πλέον μετράει περισσότερες από 100 releases. Η Shitkatapult ιδρύθηκε το 1998 από τον punkotechn-ά dj Marco Haas ή αλλιώς Τ.Raumschmiere στο Βερολίνο, ενώ 2 χρόνια αργότερα ο Sascha Ring/Αpparat προστίθεται στην παρέα και αμέσως το label δυναμώνει. Σήμερα, πολλοί αξιόλογοι djs ή bands, Γερμανοί και μη, είναι στο δυναμικό της Shitkatapult, αυτοί όμως παραμένουν -εννοείται- άγνωστοι ακόμη στο ελληνικό κοινό.

Μία από τις πλέον ανατρεπτικές μπάντες της εταιρείας, οι Warren Suicide από την χειρότερη και πιο "δύσβατη" περιοχή του Βερολίνου, την Neukoelln, κυκλοφόρησαν στο 2008 το 2o τους album, Requiem for a Missing Link, παρόλο που την αρχή τους κάνανε στην λονδρέζικη Fume Records το 2006 με το album Τhe Hello. Βέβαια, έχουν βγάλει κι άλλα πράγματα, όπως remixes και singles. Το Requiem for a Missing Link, είναι μία εξαιρετική δουλειά κινούμενη σε electro-punk πλαίσια, είναι όμως τόσο αιχμηρό που δεν μπαίνει σε πλαίσια. Όπως δεν μπαίνουν σε πλαίσια κι οι Cherie και Nackt, δημιουργοί της μπάντας από το 2003, οι οποίοι δεν έχουν καμία δομή, οι μουσικοί που τους συνοδεύουν αλλάζουν συχνά, δεν είναι όμως κανείς τους τυχαίος.

Είναι κάτι παραπάνω από μία κοινή μπάντα, είναι τέχνη καθαρή, οποιοδήποτε live show τους γίνεται μοναδικό κι ανεπανάληπτο με την κυριολεκτική έννοια των λέξεων. Είναι ένα concept, αναρχικό κι απρόβλεπτο, κάτι το οποίο ίσως φαίνεται κι από το όνομα της μπάντας, ενώ εμβληματικό χαρακτήρα έχει η παρουσία του σκιτσαρισμένου από την Cherie τύπου με το όνομα Warren Suicide, κάπως φρικαρισμένος, πολύ λεπτός και asexual. Άλλωστε oι Warren Suicide είναι μία audio-visual μπάντα, με πολύ ενδιαφέροντα visuals, όλα παραγωγή της τραγουδίστριας Cherie. Όμως νομίζω φτάνουν τα λόγια, όσοι ψηθήκατε ψάξτε τους. Το Requiem for a Missing Link έχει 12 tracks, με τα The Cage, Run Run, Home, Sometimes να ξεχωρίζουν.

Λίγο δυτικότερα και 2 χρόνια νωρίτερα στην πιο όμορφη πόλη της Γερμανίας, το Αμβούργο, δημιουργήθηκαν οι Das Bierbeben. Η τετραμελής μπάντα ήταν από νωρίς στην Shitkatapult με αρκετές κυκλοφορίες. Από τις 10 Απριλίου όμως, διατείθεται το 3ο τους album, που είναι μάλιστα το ομώνυμο και κινείται σε electro-pop-punk ρυθμούς. Περιέχει 10 tracks, εκ των οποίων ξεχώρισα τα Dunkle Tage, Wehr dich doch, και τα πιο χορευτικά Wie ein Vogel, Behind the Green Door, το οποίο είναι remix στον Τ.Raumschmiere. Σε όσους αρέσει η electropop, θα αρέσουν και οι Bierbeben, bestimmt! Εξίσου ωραίες πάντως, είναι κι οι παλαιότερες δισκογραφικές δουλειές των Γερμανών από την πόλη της St.Pauli, ποδοσφαιρικής ομάδας αγαπημένης των αναρχικών ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, με φυσικά πλούσιο κοινωνικο-πολιτικό περιεχόμενο, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε διαφορετική κατεύθυνση μια μπάντα από το Αμβούργο! Aυτή η αναρχική ιδεολογία των Bierbeben εκφράζεται στους γερμανικούς στοίχους των τραγουδιών τους, αλλά είναι εμφανής και στο σήμα τους, που είναι ο αετός-σύμβολο του γερμανικού κράτους πατημένος με ένα Χ. Χαρακτηριστικό είναι ένα από τα πιο παλιά τραγούδια τους, το Deutschland το οποίο έχει και πολύ "χώσιμο".

Αυτά από μένα για την Shitkatapult, που και το όνομά της την ισχυροποιεί σαν καταπέλτης έναντι σε κάτι, υπαρκτό ή μή, αντιδραστικό και φρέσκο τουλάχιστον! Special Musick for Special People, όπως είναι και το σλόγκαν της.

No comments: