Thursday 7 July 2011

live report from HMSU's Open Air Festival 2011

Είχαμε την τύχη να παρεβρεθούμε το περασμένο π/σ/κ στην Βουλγαρία για να παρακολουθήσουμε το καθιερωμένο ετήσιο μεγάλο φεστιβάλ της γνωστής και πεπειραμένης εταιρείας HMSU. Παρέα με το Funxion Crew, που έχει την τιμητική του κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη διοργάνωση, και πολλούς φίλους των Funxion που ακολούθησαν την εκδρομή με το λεωφορείο που πήρε κόσμο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με προορισμό την Σόφια σε ένα πολύωρο αλλά πολύ τρελό roadtrip, όπου όλοι αδημονούσαν για την εμπειρία του HMSU fest!

Μετά από μια βόλτα για κάποιες ώρες το πρωί της Παρασκευής στην όμορφη πρωτεύουσα, συγκεντρωθήκαμε για να πάμε όλοι μαζί παρέα προς τον χώρο του HMSU Open Air 2011 / Broken Balkanz Edition, λίγα χιλιόμετρα μακριά. Το φετινό φεστιβάλ διεξήχθη για πρώτη φορά στο κατάφυτο δάσος που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Vitosa, 5 χιλιόμετρα ανηφορικά από το όμορφο χωριό Vladaya. Το μέρος ήταν πραγματικά ιδανικό για μια τέτοια καλοκαιρινή συνάντηση νέων από όλες τις βαλκανικές χώρες, καθώς και μόνο που βρισκόσουν σε μία τέτοια καταπράσινη έκταση είχες ήδη θετική προδιάθεση. Ήταν πολύ θετική η διαφοροποίηση του χώρου όπου θα λάμβανε μέρος το fest, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί φέτος ο χώρος του camping ήταν από την μία κρυμμένος μέσα στην πλούσια βλάστηση κι από την άλλη αρκετά απομακρισμένος από το stage κι έτσι μπορούσες και να ξαποστάσεις αν ήθελες από τα πολλά KW που σε ξεσήκωναν θες-δε θες στον χώρο του stage. Ακόμη η φετινή διοργάνωση είχε κάπως καλύτερες εγκαταστάσεις γενικότερα, ακόμη και καλύτερο φαγητό(!), απότι πρόπερσι τουλάχιστον που είχαμε ξαναπάει. Φυσικά, στο επίκεντρο είναι πάντα το τρομερό ηχοσύστημα της Clear Sound Company που κοσμεί το festival και φέτος αν και με λιγότερα KW, είχε περισσότερα subs με αποτέλεσμα να είναι πιο καθαρός ο ήχος και να προσφέρει περισσότερο groove. Όλα ιδανικά.

Day One

Τα πρώτα σετς είχαν ξεκινήσει από τις 12.00 το πρωί της Παρασκευής, όμως εμείς μεταβήκαμε στο stage κάπου στις 20.00 το απόγευμα κι όταν έπαιζε ακόμη το μέλος της HMSU, Τargy. Σύντομα πήρε την σκυτάλη ο Σκοπιανός Hypertech (D2, Liquid Kitchen) που μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις με το μονόωρο σετ του σε ρυθμούς drum 'n' bass και κάπως έτσι πήραμε μία πρόγευση για το τι έμελλε να ακολουθήσει. Εξίσου καλός, με ακόμη πιο δυναμικό d'n'b set ήταν ο Σέρβος Codex της Full Force που ανέβηκε με την σειρά του στα decks, για να έρθει έπειτα ο Σλοβάκος Dephzac (Citrus, Fokuz) και να συνεχίσει την σειρά των πολύ ποιοτικών drum 'n' bass sets και παράλληλα, να αρχίσει να ζεσταίνει περισσότερο την ατμόσφαιρα, καθώς ο κόσμος συγκεντρωνόταν σιγά σιγά στο stage και τους τριγύρω χώρους. Οι πρώτες όμως ισχυρές δονήσεις και η ουσιαστική έναρξη του πάρτυ ήρθαν κάπου στις 23.30 όταν ο Μocks της HMSU ανέβηκε στο stage και ξεσήκωσε τον περισσότερο κόσμο και κυρίως τους συμπατριώτες του, πάντα υπό τους ήχους της drum 'n' bass.

Στην 1 παρά 20 είχε έρθει το πρώτο σημαντικό ραντεβού για εμάς, αυτό με Disphonia... Πραγματικά, με το που ξεκίνησε να παίζει ο γνώριμος στους Βούλγαρος όσο και αγαπημένος τους, nliam, έγινε χαμός. Ήταν η στιγμή που όλοι είχαν μαζευτεί με σκοπό να χορέψουν και τί καλύτερο από τους καταιγιστικούς ρυθμούς της neurofunk! Στην μία ώρα και κάτι που ο Κώστας από Disphonia παρουσίασε το εξαιρετικό του dj set κατάφερε να κερδίσει τον καθένα παρασύροντας τους πάντες σε ένα ξέφρενο ρυθμό, που πέραν των άλλων ζέστανε κατακόρυφα την ατμόσφαιρα και την διάθεση όλων, παρά το βουνίσιο ψύχος που επικρατούσε με το θερμόμετρο να βρίσκεται στους 7-8 βαθμούς. Αποτέλεσμα, την επόμενη μέρα να μιλάνε όλοι για το set του που πολλοί χαρακτήρισαν ως το καλύτερο της βραδιάς!, ενώ αρκετοί είχαν ξεχάσει ήδη ότι "μεγάλο όνομα" του fest ήταν οι ΒSE.. Καταλάβαινες εύκολα άλλωστε ότι το party είχε φτάσει στο peak του, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ιδανικά και συνέχισε ο σπουδαίος κι ένας από τους σημαντικότερους της HMSU Cooh (Βalkansky αλλιώς όταν παίζει dubstep, πχ στην Αd Noiseam).

Ο Cooh έπαιξε αυτό που μπορείς να χαρακτηρίσεις ίσως και ''ξύλο" χωρίς όμως να φθείρει τον ρυθμό της dnb και την διάθεση του κόσμου, κάθε άλλο.. οι περισσότεροι χτυπιόντουσαν ασταμάτητα και πτοήθηκαν ποτέ. Και πως θα μπορούσαν αλλιώς, αφού σειρά είχε για να ανέβει στα decks ο man των Ολλανδών Black Sun Empire, που ήταν o Mischa αυτήν την φορά, αδερφός του Milan που είχαμε ακούσει τον Απρίλιο στην Αθήνα. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι BSE ποτέ δεν παίζουν κι οι 3 μαζί, αλλά πάντα ξεχωριστά. Το διάρκειας 2 ωρών dj set του Μischa λοιπόν, μας άρεσε μάλλον περισσότερο από του Milan. Kάπου στις 04.00 εμφανίστηκε οn stage ο Σέρβος Treo (Freak, Rise Audio) και το πάρτυ συνεχιζόταν ακατάπαυστο παρά το ότι κάποιοι επέστρεφαν προς τις σκηνές τους. Τον Ogonek, τον Νεοζηλανδό Core και όσους ακολούθησαν δεν τους ακούσαμε, η κούραση της τεράστιας εκείνης μέρας για εμάς που ταξιδεύαμε ήταν τέτοια που δεν μας είχαν απομείνει άλλες δυνάμεις..

Day Two

Μετά από λίγες ώρες ξεκούρασης κι ένα σύντομο πρωινό στην γειτονιά μας στο camping, ανηφορίσαμε κατά τις 11.00 τον χωματόδρομο προς το stage για να πιούμε τον καφέ μας, λίγο βιαστικά διότι είχαμε πληροφορηθεί ότι εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα decks oι Numark & Abend! Drum 'n' bass για το καλημέρα σε ένα πολύ όμορφο και χορευτικό set που μας χάρισαν τα δύο μέλη του Funxion Crew, με την συνέχεια να κυμαίνεται αρχικά στους
ίδιους ρυθμούς όταν και ανέβηκε ο Stelf για να πάρουν σειρά άλλοι 4 dj's της Mirizma, crew από Βουλγαρία, και σταδιακά από drum 'n' bass περάσαμε σε dubstep sets, καθώς το Σάββατο ήταν αφιερωμένο στην dubstep.. Έπειτα από μία χαλαρωτική βόλτα στην γύρω περιοχή, επιστρέψαμε το απόγευμα κατά τις 17.00 κατευθείαν στο stage για Kernel Coremode, που αν και δεν είχε πολύ κόσμο αρχικά, κατάφερε να μας συγκεντρώσει και να μας βάλει στον ρυθμό του με τους σκοτεινούς dubstep μεγατόνους που μας βομβάρδιζε, ο owner της Creative Space μέχρι τις 6+. To σίγουρο είναι πως άρεσε πάρα πολύ ο Kernel και προτιμότερο θα ήταν είχε τοποθετηθεί λίγο πιο αργά στο line up. Aκολούθησε ο νεαρός Tremour από την Ρουμανία, ο οποίος μας άρεσε αρκετά παίζοντας jungle, με αρκετά ragga vocals στα tracks και κυρίως remixes που επέλεξε, ενώ έπειτα το δίδυμο των Lordz και Snif από την Κροατία δεν μας πολυέψησε στο μονόωρο filthy b2b set που παρουσίασαν.

Το μυαλό μας ωστόσο ήταν στο μετά.. το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 20.00 όταν ο Harris/Funxion ανέλαβε δράση on stage. Σε ένα επιβλητικό και καθηλωτικό dj set, ειδικά στο δεύτερο μισό του, έμενες άναυδος αρχικά από τον δυναμικό και καθόλα εγκεφαλικό dubstep ήχο του, και αφού ξεσκάλωνες έμπαινες εύκολα στον χορό που είχε στηθεί τέρμα μπροστά από το stage από όλο το παρεάκι του roadtrip αλλά και φυσικά αρκετούς Βούλγαρους που έδειχναν εκστασιασμένοι! Μάλλον το καλύτερο και πιο ποιοτικό σετ της δεύτερης ημέρας.

Κάπου στις 9-9.30 του Σαββατόβραδου, ήταν η ώρα του Exo, μέλος και promoter των HMSU και Mirizma, και μας άρεσε επίσης πολύ! Ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν μετά το σπάσιμο με τον Harri.. ξεκινώντας προκάλεσε έκπληξη και μια ελαφρώς μεγαλογχολική ευφορία που τάχιστα διαχύθηκε απ' άκρη σ' άκρη του δάσους, από τον χώρο του stage μέχρι το camping κι από την κορυφή του Vitosa mountain μέχρι το χωριό της Vladaya.. βάζοντας το Time των Pink Floyd. To set του Exo κινήθηκε σε πιο dub/dubstep μονοπάτια, χαλαρό tempo με βαρύ μπάσο και ωραία κομμάτια όπως πχ. το Bassman. Η συνέχεια ήταν με την Drop.Dread από την Ρουμανία στα decks, μέλος της Bass Police. Πολύ εμπορική dubstep, με πολλά γνωστά remixes, σε αρκετούς φαινόταν να αρέσει πολύ, σε μας πάντως φάνηκε λίγο φλύαρη, ενώ ο Jamez Bongg της Mirizma που πήρε την σκυτάλη και είχε μαζί του και MC δεν μας έπεισε.

Περίπου στις 00.00 ήταν η σειρά ενός από τα "μεγάλα" ονόματα του φετινού line up, του Άγγλου Stenchman, τον οποίο πιθανότατα οι περισσότεροι γνωρίζετε, τόσο για τις βρώμικες παραγωγές του με πολλά wobbles όσο και για την μάσκα που πάντα φοράει. Ο Stenchman έπαιξε ένα σχετικά εκνευριστικό dj set για τα δικά μας αυτιά, με αρκετά filthy remixes σε γνωστά πανηγυρτζίδικα tracks, όπως για παράδειγμα τα Bamboleo και Pon de Floor, με τα οποία αν ήμασταν 14 χρονών μπορεί και να χορεύαμε.. Η μάσκα του αχώνευτη, ενώ και η φάση που έπαιρνε το μικρόφωνο κι έλεγε τις θεωρήσεις του ήταν ίσως αχρείαστη. Ωραίος ήταν μετά ο Βούλγαρος Skiller, που για 20 λεπτά επιδόθηκε σε beatboxing δείχνοντας τα skills του, καθώς θεωρείται ένας από τους καλύτερος beatboxer στα Βαλκάνια.

Πολύ καλοί τελικά ήταν, ευτυχώς, οι Αυστριακοί Camo and Krooked (Ηοspital Rec, Breakbeat Kaos) που έπαιξαν 01.00-03.00. Επιστροφή σε drum 'n' bass ρυθμό, σαφώς πιο εμπορικοί, αλλά ωραίοι, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια γενικότερη τόνωση στο κοινό και να ξαναζωντανέψει αρκετά το party. Toν Ρουμάνο Snow που έπαιξε μετά δεν τον θυμόμαστε καθόλου, πάντως ο Τούρκος Αlpan Aytekin που βγήκε στο 04.00-05.00 παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον d'n'b set με αρκετά liquid στοιχεία, την ώρα που είχε ξεκινήσει να βρέχει καταρρακτωδώς και ο κόσμος να ψάχνεται για μια θέση κάτω από κάποιο από τα πολύ λίγα στέγαστρα με τέντες που υπήρχαν. Εδώ ήταν μία σημαντική αδυναμία του Open Air, και δεν δόθηκε από τους διοργανωτές η απαραίτητη προσοχή, διότι η πιθανότητα βροχής σε μία τέτοια τοποθεσία ήταν μεγάλη. Αποτέλεσμα, το stage να αδειάσει και πολλοί να φεύγουν με το ξημέρωμα εναγωνίως προς κάποιο προφυλασσόμενο μέρος, παρά το ότι συνεχίστηκαν όλα τα dj sets κανονικά μέχρι τις 12.00 το πρωί της Κυριακής που τελείωσε το fest με τον Konspirator στα decks. Εμείς εκείνη την ώρα ήδη είχαμε μεταβεί στην Σόφια ψάχνοντας ένα μέρος να στεγνώσουμε..

Αυτά σε μία προσπάθεια σύντομης όσο και αναλυτικής περιγραφής όσων είδαμε και ακούσαμε σε ένα festival που αποτελεί πια σπουδαίο θεσμό για τα Βαλκάνια. Ραντεβού τώρα του χρόνου και μακάρι να είμαστε όλοι πάλι εκεί. :D οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν είναι από τον Εmil Kazakov. cheers!

1 comment:

bobobush said...

kai tou xronou...!