Monday 19 April 2010

the Velvet Bus is on tour!

Ένα διαφορετικό λεωφορίο, το μουσικό -και όχι μόνο- Velvet Bus κάνει και φέτος το καθιερωμένο ετήσιο δρομολόγιό του στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας! Το ταξίδι του Velvet Bus 2010 ξεκίνησε πριν λίγες μέρες από την Θεσσαλία με 2 εμφανίσεις σε Βόλο και Λάρισα, ενώ μέσα σε 2 εβδομάδες θα έχει δώσει 12 παραστάσεις-συναυλίες σε 11 πόλεις της χώρας. Χθες η Θεσσαλονίκη έγινε ο 3ος σταθμός του ανανεωμένου πολιτιστικού-πολυσυλλεκτικού λεωφορίου και το ραντεβού με το κοινό της πόλης είχε δωθεί στο Spitimou!

Ο νεωτερισμός του φετινού Velvet Bus συνίσταται στην ύπαρξη κι άλλων καλλιτεχνών, από άλλους χώρους της τέχνης πέραν της μουσικής. Έτσι χθες πέρα από τα 3 live που παρακολουθήσαμε, είδαμε μία προβολή ταινίας, μία παράσταση χορού, ενώ ακόμη, μία εικαστική έκθεση oνομαζόμενη The Smallest Gallery in the World είναι συνοδοιπόρος στο tour. Αρχικά, κάπου στις 21.00 η μουσική στο Spitimou σταμάτησε και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ 20.000miles Ahead: A Last Drive Story του Δημήτρη Κοτσέλη για μία από τις ελληνικές μπάντες με την δικιά της μεγάλη ιστορία, τους Last Drive φυσικά. Ενδιαφέρουσα η προβολή όσο μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε, το κακό όμως ήταν ότι η ώρα περνούσε κι ο περισσότερος κόσμος φαινόταν ανυπόμονος για την έναρξη των live. Ακολούθησε λίγο μετά τις 22.30 η χορευτική παράσταση Days of Leisure - Daze & Pleasure της Κωνσταντίνας Βαφειάδου και Αγγελικής Χατζή που απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού που είχε συγκεντρωθεί μαζικά μπροστά από το performance.

Μετά το πέρας αυτής, έφτασε η πολυπόθητη στιγμή για μουσική live! Η ώρα έδειχνε 23.10 όταν ο Άγγλος εικαστικός Mathew Sawyer από το Λονδίνο με την μπάντα του the Ghosts άρχισαν να παίζουν folk και lo-fi περισσότερο. Mπορώ να πω ότι δεν κέντρισε το ενδιαφέρον μας τόσο, ίσως και λόγω της μεγάλης αναμονής ως τότε για μουσική που εξελίχθηκε σε κούραση. Η αλήθεια είναι ότι κάπως αλλιώς είχανε οι περισσότεροι την βραδιά του Velvet Bus στο μυαλό τους. Αλλά για αυτό είπαμε παραπάνω, όπως δηλώσανε και οι διοργανωτές ότι το φετινό πούλμαν θα είναι πιο πολυσυλλεκτικό, κι όχι μόνο αποτελούμενο από καθαρά indie bands. Anywayz, πάραυτα η διάθεση ανέβηκε πολύ όταν οι αγαπημένοι σε πολύ κόσμο Callas πήραν τις θέσεις τους και ξεκίνησαν το live! Έκαναν και πάλι τον indie κόσμο να χορέψει, έπαιξαν αρκετά δικά τους γνωστά κομμάτια, όπως το Gogo Boots με το οποίο άρχισαν και το Fuck your God. Για περίπου μισή ώρα κινούμενοι στον γνώριμο new wave, pop/postpunk ήχο τους τα 3 μέλη των Callas, όπως εμφανίστηκαν αυτήν την φορά, έδειξαν και πάλι γιατί θεωρούνται από τους κορυφαίους στην χώρα μας στην συγκεκριμένη σκηνή.

Tο πιο ενδιαφέρον για μένα κομμάτι της βραδιάς πάντως, ήταν το liveset των Felizol & the Boy τους οποίους δεν είχα ξαναδεί. Παρουσίασαν κάτι πολύ ενδιαφέρον με τον Felizol στα decks και τον Boy με πειραγμένα φωνητικά από πάνω, κινούμενοι σε electronica ρυθμούς, κάποιες φορές και house/techno, βγάζοντας έτσι οι 2 τους πολύ ενέργεια την οποία μετέδιδαν σιγά σιγά όλο και περισσότερο στον κόσμο! Αυτά από την χθεσινή Velvet βραδιά στο Spitimou. Σήμερα το Bus σταθμεύει στις Σέρρες, αύριο στην Καβάλα, Τετάρτη Γιάννενα, για να κατέβει στην συνέχεια σε Πελοπόνησσο-Κρήτη, με τερματικό σταθμό το Six Dogs στην Αθήνα στις 30 Απριλίου. Adios indie people!

No comments: