Saturday 21 February 2009

Report from ReΑct Festival

Ήταν λοιπόν εκείνη η μέρα μέσα στην εξεταστική μου που άκουσα για το ReAct και χωρίς πολύ σκέψη τα εισιτήρια βγήκαν, οι φίλοι ειδοποιήθηκαν, και με τρένα πλοία αεροπλάνα metro taxi και λεφωρεία βρέθηκα στο νησί για δω μια πολύ σημαντική κίνηση από φοιτητές, λίγο διαφορετικούς από τους άλλους. Η Σύρος είναι ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά και η Ερμούπολη μια από τις πιο ωραίες πόλεις. Ατμόσφαιρα μοναδική για ένα festival που το urbaniliki του underground πήρε το πλοίο και ήρθε στην πρωτεύουσα τον κυκλάδων για μια βραδιά που προσωπικά δεν θα την ξεχάσω εύκολα. Ας μην πολυλογώ και ας πάω κατευθείαν στο ψητό..!

ReAcT Day 1: Φτάνω στο νησί κατά τις 22:30, λίγο αργοπορημένος για το festival αλλα δεν πειράζει...διότι κάποιος άλλος ήταν αδικαιολογήτως απών! Και φυσικά μιλάω για την μέγιστη προσωπικότητα, αυτό τον μεγάλο Έλληνα, αυτόν πως να το πω...star? diva? low plumper πως??? Φυσικά μιλάω για τον BDFoxmoor που ο κύριος-yo!κάνω live στις καταλήψεις- για μια ακόμα φορα φέρθηκε απαράδεκτα. Στήνοντας έναν σύλλογο φοιτητών, μια προσπάθεια και ένα festival, έδειξε πάλι ότι κάτι δεν πάει καλά με την πάρτυ του. Και όλα αυτά χωρίς να ειδοποιήσει με κάποιον τρόπο ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί, αλλά με την τυχαία επίσκεψη ενός φοιτητή στο myspace του BD! Τι να πεις...είπαν όλοι! Δεν μας νοιάζει, μουσικούς το νησί έχει! Κι έτσι η βραδιά κύλησε με φοιτητές να τζαμάρουν on Stage και μετά από την μικρή απογοήτευση όλα κύλησαν super! Οι μπύρες από το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο φεύγαν ανά εξάδες και το κέφι κέρδισε την βραδιά! Ύπνος..αύριο πάλι σκέφτηκα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

React Day 2: Μεσημέρι κινηθήκαμε προς το εικαστικό μέρος του festival. Σε διάφορα μέρη της πόλης υπήρχαν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, διαλέξεις, video art, με συμμέτοχεs φοιτητών της Σύρου και όχι ο μόνο. Οι εκθέσεις έλαβαν χωρα σε διάφορα κτίρια που διαμορφώθηκαν από τους φοιτητές με δημιουργικότητα, κόπο και μεράκι. Τα μηνύματα κοινωνικά και πολιτικά, με αρκετά έργα να σου δείχνουν άμεσα ότι κάτι εδώ δεν πάει σωστά. Φοβερες δημιουργίες από πίνακες, γλυπτά, μέχρι και γραφιστικές δουλειές που είναι και το αντικείμενο της σχολής. Επειδή δεν είμαι και το καταλληλότερο άτομο να αναλύσω τα περί εικαστικής τέχνης ας προχωρήσουμε προς το βράδυ και το live που ακολούθησε και ήμασταν τυχεροί που το εκπέμψαμε live!

Κατά τις 20:30 βγήκαν οι Wrong Message, μαθητές που και αυτοί παρουσιάζοντας την δουλειά τους στήριξαν το React με rock ήχους και με δικά τους -κυρίως- τραγούδια. Ο κόσμος τους χειροκτρότησε και εγώ προσωπικά τους λέω να συνεχίσουν έτσι! Μπράβο παιδιά!
Λίγη ώρα αργότερα οι Jacob's Ladder επί σκηνής! Με post ηχους μας ταξίδεψαν στο instrumental rock με μελωδικές κιθάρες και ήχους που οι λάτρεις του είδους θα καταλάβαιναν ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Προσωπικά μου άρεσε πολύ η διασκευή στο Rapounzel των Novak!
Και στην συνέχεια οι Last Rizla, ένα group από την Σύρο, που ρωτώντας τον Γρηγόρη, drummer του group, την κλασσική ερώτηση "τι παίζετε?" μου είπε αστειευόμενος Experimental Fusion Punk! Παρά το χιουμοριστικό του ύφος εγώ πιστεύω ότι έπεσε "διάνα" στο χαρακτηρισμό του ήχου τους. Ενέργεια, ψυχεδέλεια, ξεσπασμα, ωμά φωνητικά και μια κιθαριστική άποψη που με έκανε να αφίσω στην τύχη του το live streaming για να ακούσω μουσική. Καταπληκτικό live από τους Last Rizla και τους περιμένω να ανεβούν στην Θεσσαλονίκη να γράψουν το demo τους και πιστεύω ότι θα το ακούσουμε σύντομα από τον Paranoise!
Vodka JuNioRs: Θα ήθελα να περιγράψω την κατάσταση που επικράτησε με το πρώτο τραγούδι των αθηναίων Vodka Juniors μόνο με λέξεις: Πανικός, χαμός, bongo, punk, hardcore, μπύρες(πολλές μπύρες!), vodkes(φυσικά..), εγώ σε παροξισμό(το streaming για κάνα μισάωρο δεν ξέρω με τι συνθήκες γινόταν), crowd surfing, stage diving κτλ κτλ κτλ! Πρώτη φορά τους βλέπω και σίγουρα θα τους ξαναδώ! Η Ελλάδα έχει underground σκηνή και οι Vodkes ήταν εκεί να το αποδείξουν.!
Μετά τους Vodkes οι δικοί μας Θεσσαλονίκεις Bad Trip παίξανε για μια ώρα δικά τους κομμάτια σε stoner φάσμα με τις κιθάρες να έχουν τον πρώτο λόγο και δυναμική στον γεμάτο ήχο τους. Πολύ καλο live και,αν και έχουν περάσει τέσσερις ώρες από την αρχή του live ο κόσμος συνέχισε να είναι κοντά στους Bad Trip χωρίς να χαθεί ούτε λίγο ο πανικός που επικρατούσε πριν! Οι Bad Trip θα εμφανιστούν στις 5 Απριλίου στον Μύλο και σας προτείνω να είστε εκεί!
Για να ειμαι ειλικρινής μετά τους Bad Trip ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί. Δυστυχώς για τους Suspended animation είχε μείνει λίγος κόσμος αλλά παρόλα αυτά ανέβηκαν και ακούσαμε και λίγο old school metal με διασκευές σε Iron Maiden, Metallica και πολλά άλλα!

React Day 3: Την τρίτη μέρα στήθηκε ένα ρεμπέτικο γλέντι με τα παιδιά να ψήνουν τα πατροπαράδοτα σουβλάκια ενώ το κρασί ήταν άφθονο. Ούτε ενισχυτές, ούτε κονσόλες, αλλά ένα μπουζούκι, μια κιθάρα, ένα μπαγλαμάς, και μια φυσαρμόνικα στήσαν το γλέντι από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Και όλο αυτό με original τρόπο, καθισμένοι φοιτητές, επισκέπτες, καθηγητές γύρω από ένα τραπέζι! Μια μεγάλη παρέα που διασκέδαζε! Συγχαρητήρια στα παιδιά στην Σύρο για το React Festival, ως επισκέπτης πέρασα υπέροχα και ελπίζω να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο! Παιδιά του χρόνου θα είμαστε και πάλι, σίγουρα! Ωπ! Το πλοίο! Φέυγωωωωω.......!!!!!

No comments: