Saturday 21 September 2013

Ras G & The Afrikan Space Program - Back On the Planet


Ο διαστημικός Ras G είναι από άλλο πλανήτη ή τουλάχιστον μετοίκισε και τώρα επιστρέφει. Τα καλά νέα γίνονται ακόμη καλύτερα αν σκεφτείτε ότι ήρθε πίσω με το διπλό Back On The Planet LP, την νέα του προσωπική δουλειά.




Αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη του στο label του φίλου του FlyLo, Brainfeeder, και όγδοο κατά σειρά album του στα 6 χρόνια της δισκογραφικής πορείας του. Είχε προηγηθεί το Brotha From Another Planet το '09 στην συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ σημειώνεται πως το νέο του δημιούργημα κινείται στα γνώριμα και χαρακτηριστικά ηχητικά μονοπάτια του Ras.

Εξελιγμένο όμως, παρέα με το Αfrikan Space Program να διοχετεύει απλόχερα φανερές επιρροές προερχόμενες από το πνεύμα του Sun Ra που ο Ras G λατρεύει, σαν ταυτόχρονη αστρική προβολή του αστείρευτου μουσικού πλούτου του μεγάλου συνθέτη, φιλόσοφου και ποιητή, και του σύγχρονου καλλιτέχνη που ξεπήδησε από την Low End Theory σχολή. 

Στο Back On The Planet συνδιάζονται διαγαλαξιακά πέπλα μυστηριώδους σκοταδισμού, βαριά μπασάτα beats ενίοτε υπνωτικά και ψυχεδελικά, άλλοτε πιο groovy, συνοδεία στοιχειωμένων θορύβων και περίεργων φωνητικών, με λίγες στιγμές αφηρημένης τζαμαϊκανής dub μέχρι και boom bap, σε ένα συνολικό αποτέλεσμα θα λέγαμε που καταφέρνει να μπολιάσει noise και hip hop σε γενικές γραμμές. 

Κι ο Gregory Shorter Jr aka Ras G έχει το μοναδικό ταλέντο να το πραγματοποιεί με εξαιρετική δεξιοτεχνία. Ανεπανάληπτος, πρωτοπόρος, ασυναγώνιστος στο είδος του και εκ των πρωταγωνιστών της Βeats σκηνής του Los Angeles, το επιδεικνύει πάντοτε, και τώρα και σε όλες τις μέχρι σήμερα προσωπικές και συνεργατικές κυκλοφορίες του. 




Αινιγματικός συχνά και σίγουρα δύσκολος για ακρόαση. Το Βack On The Planet είναι τέτοιο, περισσότερο για μυημένους και όσοι δεν ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία μάλλον θα τους φανεί ακατανόητος ο δίσκος και σίγουρα δεν θα αντέξουν να τον ακούσουν ολόκληρο. 

Οι πιστοί όμως φίλοι της μουσικής του Ras δεν έχουν παρά να αφεθούν σε μια νέα απόκοσμη αποπλάνηση που επιχειρεί, η οποία αντικατοπτρίζεται σε 16 αυτοτελή κομμάτια συνολικής διάρκειας 44 λεπτών. Διατίθεται ήδη από τα μέσα Αυγούστου.

Αν χρειάζονται υποδείξεις αναφορικά με τα κομμάτια που ξεχωρίζουν, αναμφισβήτητα σημαία του album είναι το Αll Is Well, κι από κει και πέρα κατά υποκειμενική κρίση τα G Spot Connection, Οne 4 Kutmah, Culture Riddim, Been Cosmic, Find Ya Self, Children Of the Hapi.



Ooooooh Ras!

01. Back On The Planet  -  03:56
02. All Is Well...  -  03:03
03. CosMc Lounge Kisses  -  02:16
04. Along The Way...  -  03:24
05. _G Spot Connection  -  02:47
06. OMMMMM...  -  02:52
07. One 4 Kutmah  -  02:54
08. Culture Riddim  -  01:35
09. Been Cosmic  -  02:04
10. Injera, Lentils, and Kale  -  02:21
11. Asteroid Storm...  -  02:50
12. Find Ya Self (ANU Wrld)  -  02:06
13. Natural Melanin Being...  -  03:29
14. Ancestral Data Bank  -  03:00
15. Children Of The Hapi  -  03:21
16. Jus There... (feat. Brotha There)  -  02:05

No comments: