Tuesday 27 January 2009

Rifles new release today! Και Lykke Li για όλο τον κόσμο

Rifles είναι τα στρατιωτικά συντάγματα των Άγγλων. Έτσι επέλεξαν 4 νέοι του Λονδίνου να ονομάσουν την indie μπάντα που δημιούργησαν πριν 4-5 χρόνια, η οποία γρήγορα γνώρισε την καταξίωση. Οι Rifles παίζοντας ένα μίγμα indie, punk -αν αυτό ακόμη υπάρχει- με κάποια στοιχεία ska, βγάλανε το πρώτο τους άλμπουμ Νο Love Lost το 2006 φτάνοντας στο νούμερο 26 των βρετανικών charts. Σ΄αυτά τα χρόνια γύρισαν όλη το νησί, ταξίδεψαν στο εξωτερικό παίζοντας σε σημαντικά festival δίπλα στα μεγαλύτερα groups της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να γίνουν γνωστοί, 1,4 εκατομμύρια views στο myspace, και να είναι πολυσυζητημένοι, τουλάχιστον στο UK.

Σήμερα 26 Ιανουαρίου ξεκινάει η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου νέου τους album με τίτλο Great Escape, με κάποια καθυστέρηση καθώς ήταν να βγει στο κοινό κάποιους μήνες πριν, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει και η περιοδεία του νεανικού συγκροτήματος με 22 προγραμματισμένα live. Στον Paranoise ακούσαμε το μεσημέρι κάποια από τα κομμάτια του νέου δίσκου και μας άρεσαν, ωστόσο δεν μπορώ να πω ακόμη ότι είναι κάτι καλύτερο από την πρώτη τους δουλειά. Αν ενδιαφέρεστε ψάξτε τους. Τελευταία πάντως ανακάλυψα την 22χρονη κοσμογυρισμένη σουηδέζα Lykke Li και με εντυπωσίασε.

Η Li Lykke Timotej Zachrisson, όπως είναι πλήρες το όνομά της, προερχόμενη από καλλιτεχνική οικογένεια έζησε όλα αυτά τα χρόνια περιπλανόμενη σε Πορτογαλία, Μαρόκο, Νεπάλ, Ινδία και Νέα Υόρκη, εκτός φυσικά τα πρώτα της χρόνια στην Σουηδία! Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί με τα τραγούδια της να σε ταξιδεύει σε άλλα μέρη, κάνοντας φανερές τις επιδράσεις που την ενέπνευσαν ζώντας ανάμεσα σε τόσους διαφορετικούς πολιτισμούς. Μέσα στο 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο της album Youth Novels, κινούμενο σε μη ευδιάκριτα πλαίσια. Εξαιρετικός δίσκος, μελαγχολία και χαρά ταυτόχρονα καθώς τα συναισθήματα εναλλάσονται στους μελωδικούς indie, pop ρυθμούς και ενίοτε ηλεκτρονικούς ήχους. Η παραγωγή ανήκει στους επίσης Σουηδούς Peter, Bjorn and John. Αν ξεχώριζα κάποια τραγούδια αυτά θα ήταν τα Dance,Dance,Dance, Window Blues, Breaking it up, και Τonight. Αυτές τις μέρες η χαριτωμένη Lykke Li ξεκινάει την περιοδεία της στις ΗΠΑ και προετοιμάζεται να τις κατακτήσει! Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.

2 comments:

Archimides said...

Καλή φάση!
Τους Rifles έτυχε να τους ακούσω πριν καναδυό χρόνια σε μια συλλογή indie και παρ' όλο που μ' άρεσαν δεν τους έψαξα. Να η ευκαιρία.
Όσο για την άλλη την τύπισσα την ακούω αυτή τη στιγμή στο myspace και μου αρέσει ιδιαιτέρως η φωνή της.

margasv said...

lykke li anepifylakta lemeeeee!! :P