Saturday 5 January 2013

Δωρεάν εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής - ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ


Kαλή χρονιά σε όλους! O Paranoise μπαίνει δυναμικά στο 2013 και κάνει ποδαρικό σε μία χρονιά που ελπίζουμε να αποδειχθεί άκρως δημιουργική, διοργανώνοντας σε συνεργασία με την ομάδα Selfnode και τον χώρο συλλογικής έκραφασης ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ (Ορφανίδου 4, πρώτος όροφος), ένα εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής με ελεύθερη είσοδο. 



Σκοπός του εργαστηρίου, η συνάντηση ανθρώπων και η ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων πάνω στην παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής με εργαλείο το open source λογισμικό Supercollider.
 
Το Supercollider είναι μία γλώσσα προγραμματισμού και ένα εργαλείο για σύνθεση του ήχου σε πραγματικό χρόνο για αλγοριθμική σύνθεση. Συνδιάζει σχεδόν όλες τις "πτυχές" του ηλεκτρονικού ήχου με τις δυνατότητες του αντικειμεστραφούς προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται από μουσικούς, επιστήμονες και γενικότερα καλλιτέχνες που δουλεύουν με ήχο και διαδραστικές εφαρμογές.  Το supercollider είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα (GPL) και τρέχει στις περισσότερες πλατφόρμες με μικρές διαφορές.

Στο workshop θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές δόμησης του ήχου στο περιβάλλον του SC (δημιουργία ενός απλού ή σύνθετου ήχου με γεννήτριες ή με samples και χειρισμός του ήχου με προγραμματισμό ή με συσκευές ελέγχου π.χ. midi) καθώς και ένας τρόπος για συγχρονισμό πολλών υπολογιστών μέσω o.s.c μηνυμάτων σε τοπικό δίκτυο. 

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με την παραγωγή μουσικής αλλά και για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν να πειραματίζονται με την σύνθεση ήχων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.



Το σεμινάριο ξεκινά την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στις 18:00,  και στα sessions που θα ακολουθήσουν θα γίνει μια εισαγωγή στην αλγοριθμική σύνθεση μουσικής με σκοπό την παρουσίαση του μουσικού αποτελέσματος στο τέλος του σεμιναρίου, το οποίο υπολογίζεται σε ένα μήνα από την έναρξη (4 με 5 συναντήσεις) και θα συνοδευτεί με live electronics και DJsets (more TBA)

Το μόνο που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι ένα laptop και διάθεση για δημιουγία (Προαιρετικά, audio interfaces και midi controllers μπορεί να φανούν χρήσιμα).

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάποια εμπειρία στον προγραμματισμό. Θα ήταν καλό να υπάρχει μια εμπειρία στη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής με οποιοδήποτε άλλο software ή hardware (η εξοικίωση με έννοιες όπως oscillators, samples, lfo, sequencer κτλ θα βοηθήσει).

Πρώτη συνάντηση λοιπόν, Πέμπτη 10 Ιανουάριου στις 18:00 στην Βιοτεχνία. Ορφανίδου  4, Πρώτος Όροφος. Σας περιμένουμε να αρχίσουμε την χρονιά δημιουργικά.

1 comment:

Anonymous said...

αιωνες μπροστα το ραδιο σας μπραβο!