Monday 27 December 2010

10 most loved/by mv Albums of '10

Άλλη μία χρονιά έφτασε στο τέλος της και μαζί με αυτήν και η πρώτη δεκαετία της τρίτης χιλιετίας μετά το μηδέν.. Στο 2010 ακούσαμε πολλές και ωραίες φρέσκες κυκλοφορίες που θα μας μείνουν στο μυαλό και τα αυτιά μας για αρκετά χρόνια, λόγω του ιδιαίτερου ήχου και ύφους που παρουσίασαν. Από την πλευρά μου επιχειρώ να ξεχωρίσω 10 φετινά albums που μου άρεσαν περισσότερο φέτος, αν και η διαλογή ανάμεσα σε αρκετά αγαπημένα releases ήταν κάπως δύσκολη.

Αυτό ήταν σίγουρα ένα από τα πιο νεωτεριστικά albums που ακούσαμε φέτος. Έχοντας ένα υδάτινο και ανάλαφρο ύφος όσο και μία ομαλή ροή χορευτικής μουσικής που συνδιάζει pop-ίζουσες μελωδίες, ανεβαστικούς ρυθμούς και ψυχεδελικά στοιχεία, στην ακρόαση του εκπέμπει μία αξεπέραστη αύρα που έχει την δύναμη να παρασύρει τον καθένα! Τα τρία χρόνια πειραματισμών του Daniel Snaith άξιζαν αναμφισβήτητα, καθότι το αποτελέσμα του Swim τον δικαίωσε απόλυτα, αφού από την πλειοψηφία των κριτικών σε περιοδικά, sites, blogs συγκαταλέγεται στα best of 2010. Πρόκειται για έναν δίσκο με 9 tracks που πράγματι, δεν του λείπει τίποτα, κάτι το οποίο έγινε αμέσως αντιληπτό από τον κόσμο που το λάτρεψε. Οdessa, Bowls, Found Out, Sun και τα υπόλοιπα έχουν ήδη ταυτιστεί στο μυαλό μας με την μουσική του 2010. Κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου μέσω της αμερικανικής Merge records.


Άλλο ένα καταπληκτικό album που θα μείνει αξέχαστο και επιδραστικό για πολλά χρόνια. Εγκεφαλικές συνθέσεις, άλλοτε με χρήση πυκνού μπάσου και άλλοτε με απόκοσμα ambient μονοπάτια, με ωμά beats και ανακατεμένα αιθέρια φωνητικά ο δίσκος αυτός είναι αριστουργηματικός. Διατηρεί το γνωστό ύφος και ήχο του από τις προηγούμενες κυκλοφορίες, όμως τώρα ο Steven Ellison προχωράει το όλο πράγμα ένα βήμα παραπέρα. Ο δίσκος είναι σαν να πάρθηκε από soundtrack ενός μελλουντικού σύμπαντος, ή απλούστερα μπορούμε να πούμε ότι βγήκε για να μείνει στην ιστορία και συνεπώς δίκαια μάλλον ο Flying Lotus χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο βασιλιάς της παρούσας ηλεκτρονικής/πειραματικής σκηνής. Το Cosmogramma ανήκει σε όλο τον κόσμο από τα μέσα περίπου του έτους, όταν και κυκλοφόρησε μέσω της Warp.


Εδώ είναι ο αινιγματικός James Blake, που μπορεί να μην έκανε ολοκληρωμένο αλμπουμ ωστόσο έβγαλε 4 μικρότερης διάρκειας εξαιρετικές δουλειές του που τον τοποθετούν σίγουρα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του 2010. Η αρχή για αυτόν έγινε με το θαυμάσιο ντεμπούτο ΕP του τον Μάρτιο στην Hessle Audio με τίτλο The Bells Sketch, συνεχίστηκε με τα εξίσου καλά EP's CMYK και Klavierwerke σε Μάιο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα μέσω ενός εκ των καλύτερων labels της χρονιάς, R & S records, και ήρθε για να μας αποτελειώσει μόλις έναν μήνα πριν το τέλος του έτους με το single Limit to your Love στην Atlas recordings, όπου διασκευάζει και ερμηνεύει ο ίδιος το γνωστό track. Ο 22χρονος Βlake είναι για πολλούς μία από τις ελπίδες για ακόμη καλύτερη - ποιοτικότερη μουσική στην ερχόμενη χρονιά, όπου αναμένεται και το πρώτο του album.


Το δίδυμο των Jay και Aiden συγκαταλέγεται με την κυκλοφορία του Νοrth στους καλύτερους μουσικούς της χρονιάς καθότι αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2010. Το συγκεκριμένο album που βγήκε προς τα έξω στις 18 Οκτωβρίου μέσω της Hyperdub, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Darkstar και διαφέρει πάρα πολύ από τα προηγούμενα releases τους. Oι νεαροί Λονδρέζοι επιχείρησαν να παντρέψουν την dubstep με την synthpop μουσική και αισθητική και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε περίτρανα. Στα 10 κομμάτια που περιλαμβάνονται στο πολύ North κυριαρχούν τα synths και τα pop φωνητικά πάνω σε steps ή πιο βαθιές μπασογραμμές, και το αλμπουμ αυτό κέρδισε γρήγορα μια ξεχωριστή θέση στα φετινά top της bass μουσικής. Aν το ακούσεις ολόκληρο εξάγεις από αυτό και εισάγεις στην ψυχοσύνθεσή σου μία έντονη αλλά όχι δυσάρεστη μελαγχολία, κάθε άλλο.


Oλοκληρωμένη καθαρόαιμη dubstep παγαγωγή από το Bristol. Ο Μatt Preston έπειτα από τέσσερα 12ιντσα που κυκλοφόρησε από το 2008 ως σήμερα, φέτος παρουσίασε το πρώτο του αλμπουμ που βγήκε στις 22 Οκτωβρίου μέσω της δικής του Afterglo, τέκνο της επίσης δικής του Urban Scrumping records. Είναι δίσκος που μπορείς εύκολα να τον ακούσεις συνεχόμενα χωρίς να διακόψεις κάποιο από τα 13 tracks που περιέχει. Μελωδική dubstep λοιπόν, κάποιες φορές με ambient στοιχεία και άλλες με περισσότερο grime, στο Fallen Light αν πρέπει να ξεχωρίσω δύο κομμάτια αυτά θα είναι το ομώνυμο και το Breathe in Air.


O Άγγλος Kieran Hebden εδώ και μία δεκαετία με τις μουσικές παραγωγές του έχει αναδείξει την ιδιοφϋή και γεμάτη ταλέντο προσωπικότητά του. Φέτος με το συγκεκριμένο album επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο υπό αυτό το alias, έπειτα από διάλλειμμα, και παρουσίασε τον Ιανουάριο το εξαιρετικό Τhere is Love in You μέσω της Domino recording company. Σε αυτό έχει βάλει 9 σπουδαία tracks στον γνώριμο ήχο του, electronica, some idm, house και κάποια indie/folk στοιχεία, μη ξεχνώντας το παρελθόν του. Ένα από τα στοιχεία που διακρίνουν τον Four Tet εδώ και χρόνια από άλλους παραγωγούς της electronica είναι το γεγονός ότι σου δίνει μία πιο προσιτή αίσθηση της μουσικής του, καθώς περιλαμβάνει περισσότερα όργανα και λιγότερα μπλιμπλίκια στις μουσικές του. Μολονότι ο Κieran Hebden έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν ανάλογες παραγωγές, δεν θα μπορούσε αυτό το album με κομματάρες όπως τα Angel Echoes, Love Cry, Plastic People να λείπει από ένα μάζεμα των καλύτερων της χρονιάς.


Ακριβώς πριν δύο μήνες τέθηκε σε κυκλοφορία μέσω της Tru Thoughts το 2ο album υπό το name Μaddslinky του πρωτοπόρου του uk garage ήχου Zed Bias. Ο παραγωγός από το Manchester επέστρεψε πολύ δυνατά με σκοπό να επανατοποθετήσει τα πράγματα στην σωστή τους βάση και 7 χρόνια μετά την προηγούμενή του δουλειά Make Your Peace, που επανακυκλοφόρησε φέτος από την Tru Thoughts, δηλώνει παρόν και αποτελεί ένα από τα πρόσωπα του 2010. 14 κομμάτια, που είναι κυρίως dubstep περιλαμβάνονται στο album, και σε αυτά συμμετέχουν ουκ ολίγοι φίλοι του! Καλύτερα tracks, τα Ηiding Place και Further Away στα οποία συμμετέχει η Tawiah, αλλά και το reggae hit, πρώτο κομμάτι του album, Lionheart.


O Chris Alfaro από το Los Angeles, αυθεντικός εκφραστής της σπουδαίας σκηνής του Low End Theory, φέτος κυκλοφόρησε το 2ο του album μέσω της Alpha Pup records που τον καθιέρωσε σαν παραγωγό παγκοσμίως. Το Ctrl Alt Delete κινούμενο σε glitch hop ρυθμούς, έχοντας πολύ μπάσο και πλούσιο σε abstract και experimental στοιχεία, κέρδισε το ενδιαφέρον και την αγάπη κοινού και σημαντικών μουσικών του είδους. Το φουτουριστικό project που παρουσιάζει με επιτυχία αυτά τα 3 χρόνια αναδεικνύεται περίτρανα με αυτήν την κυκλοφορία και καταφέρνει να αναδείξει τον μοντερνισμό σαν κινητήριο στοιχείο παραγωγής μουσικής. Κάπως έτσι σκέφτηκε και δημιούργησε αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήχο, που είναι κι η μουσική ταυτότητά του και συναντάται στα 13 κομμάτια του album.


Μετά από 5 EP's οι Mount Kimbie παρουσίασαν φέτος την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά μέσω της Hotflush recordings. To Crooks & Lovers καταφέρνει να διατηρεί μια αξιοζήλευτη ισσοροπία στην ακρόασή του ανάμεσα στις πιο χαρούμενες wonky μελωδίες και τις πιο σκοτεινές, ατμοσφαιρικές ή μελαγχολικές στιγμές του. Τα 11 κομμάτια κινούνται περισσότερο σε dubstep/wonky, αλλά με ένα περίβλημα μινιμαλιστικής διάθεσης και μιας πιο pop αισθητικής. Οι ίδιοι οι Mount Kimbie προσδιόρισαν τον δίσκο τους ως post-dubstep, όρος που υιοθετήθηκε τελικά από αρκετούς. Συγκαταλέγεται σε πολλά best of 2010.


Φέτος ο Γάλλος Thomas Simoes από τo Saint-Etiene κυκλοφόρησε το 3ο του album, μετά τα releases του σε Paris Dub Activitys και Libre Comme l' Air, μέσω του δικού του, νέου label, Τazart music. Oι ως τώρα δουλειές του διαφοροροποιούνται αρκετά μεταξύ τους, καθότι ο Metastaz αρέσκεται στο να σπάει με τα επιδέξια beats του τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα διάφορα είδη. Έτσι και το Orient Dub Express είναι ένας δίσκος σε electro/dub ρυθμούς, πλούσιος σε ethnic στοιχεία, και όπως δηλώνει ο ίδιος, αποτυπώνει ένα μουσικό ταξίδι από την μία ήπειρο στην άλλη, από το Sao Paolo μέχρι την Ινδία. Καλύτερα tracks από τα 11, θεωρώ τα Evil, Bagdad's Breathe, Simpsong, και Snakes. elecronic, ethnic, ecclectic.

8 comments:

margasv said...

aurio Trith 6-8 klevw thn wra tou plughead p leipei diakopes k kanw ekpomph 6-8 me ta kalytera.. cheerios

sv___r_s said...

den kleveis kai ti dikia mou?

Anonymous said...

perimenoumeeeeee...an k kapoioi 8a prepei na taksidepsoun gia na vre8oun konta sas...;-)

Anonymous said...

poly kalo bestoff man!! o four tet mono tha mporouse na einai ligo pio psila :-)

margasv said...

heheheh sviou thn dikia s kapoios allos isws thn klepsei.. :P
file anwnyme gia ton ka8ena einai diaforetika ta pragmata. me to top10 ekfrazw thn proswpikh m gnwmh k mono, pantws einai diskara to there is love in you!

Anonymous said...

gamise to arthraki!! yooo

eirhnh said...

ax para para polu kalo to ar8raki my love! sumfwnw arketa me to top 10 pou epelekses!

tres bien!;-)

margasv said...

thank u all!